Τα λαζάνια με ραγού είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ιταλικής κουζίνας, και όχι άδικα! Η πλούσια σάλτσα ραγού που σιγοβράζει για ώρες, η βελούδινη μπεσαμέλ και το λιωμένο τυρί δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρη πως αυτή η συνταγή για λαζάνια με ραγού θα γίνει και η δική σας αγαπημένη.


Υλικά

Για να φτιάξουμε τα λαζάνια μας, θα χρειαστούμε:

Για τη σάλτσα ραγού:

  • 500 γρ. Μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 Καρότα ψιλοκομμένα
  • 2 Κλωναράκια σέλινο ψιλοκομμένα
  • Ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι Λευκό κρασί
  • 2,5 κιλά Ντοματάκια (πολτοποιημένα ή κονσέρβα)
  • 1 Σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι Ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγη ζάχαρη

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:

  • 2 κ.σ. Βούτυρο
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι Αλεύρι
  • Περίπου 3 κούπες Γάλα
  • Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Για τη συναρμολόγηση:

  • 30 φύλλα Λαζάνια
  • 3 μπάλες Μοτσαρέλα
  • 1 φλιτζάνι Παρμεζάνα τριμμένη

Εκτέλεση

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη συνταγή.

1. Για τη σάλτσα ραγού, ζεσταίνω μια-δυο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, καρότα και σέλινο για τουλάχιστον δέκα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

2. Προσθέτω τον κιμά και τον σοτάρω για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Στη συνέχεια, ρίχνω το λευκό κρασί και αφήνω το αλκοόλ να εξατμιστεί.

3. Προσθέτω τις πολτοποιημένες ντομάτες και το σκόρδο (αν θέλω). Ρίχνω και τον ζωμό και αφήνω τη σάλτσα να πάρει μια βράση. Κατόπιν, τη χαμηλώνω και την αφήνω να σιγοβράσει. Όσο περισσότερο τη μαγειρεύω, τόσο πιο πλούσια γίνεται. μπορεί να είναι έτοιμη σε 45 λεπτά, αλλά αν θέλω το καλύτερο αποτέλεσμα, τη σιγοβράζω μέχρι και τρεις ώρες.

4. Για την μπεσαμέλ, ξεκινάω βάζοντας σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο. Μόλις λιώσουν, προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω με έναν αυγοδάρτη για να ψηθεί σιγά-σιγά. Στη συνέχεια, ρίχνω το γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η σάλτσα να γίνει λεία και να πήξει. Αλατοπιπερώνω και προσθέτω λίγο μοσχοκάρυδο.

5. Για να συναρμολογήσω τα λαζάνια μου, βάζω πρώτα μια στρώση σάλτσα ραγού στον πάτο του ταψιού. Στη συνέχεια, βάζω μια στρώση ζυμαρικών, ραγού, κομμάτια μοτσαρέλας και μπεσαμέλ. Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μου.

6. Ολοκληρώνω με μια στρώση από φύλλα ζυμαρικών, μια πλούσια στρώση ραγού, και πάνω από όλα απλώνω άφθονη μπεσαμέλ. Προσθέτω μερικά κομμάτια μοτσαρέλας και πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνω τα λαζάνια να ξεκουραστούν για 15 λεπτά πριν τα σερβίρω.


 

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 25 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 45 λεπτά – 3 ώρες (για το ραγού) + 40 λεπτά (για το ψήσιμο).
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2-4 ώρες (ανάλογα με το πόσο σιγοβράζετε το ραγού).
  • Επιπλέον Χρόνοι: Ανάπαυση μετά το ψήσιμο, 15 λεπτά.

Χρήσιμα Tips για τα Τέλεια Λαζάνια

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα λαζάνια με ραγού σας ακόμα πιο επιτυχημένα:

  • Η σάλτσα: Το μυστικό της νοστιμιάς κρύβεται στον χρόνο που θα αφιερώσετε στη σάλτσα ραγού. Όσο περισσότερο σιγοβράζει, τόσο πιο πλούσια και “δεμένη” θα γίνει.
  • Ζυμαρικά: Δεν χρειάζεται να βράσετε τα φύλλα των λαζανιών πριν τα χρησιμοποιήσετε, καθώς θα μαγειρευτούν μέσα στη σάλτσα.
  • Γάλα: Μπορείτε να προσθέσετε 1 φλιτζάνι γάλα στη σάλτσα ραγού για να γίνει ακόμα πιο βελούδινη, αν και εγώ συνήθως το παραλείπω.
  • Τυρί: Εκτός από μοτσαρέλα και παρμεζάνα, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα τυριά που λιώνουν, όπως γραβιέρα ή ένταμ, για να δώσετε διαφορετική γεύση.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Cooking With Uncle Rob