Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Οι Λαχανοντολμάδες Αυγολέμονο είναι ένα φαγητό που μας ταξιδεύει στις γεύσεις της παράδοσης και της οικογένειας. Με το τρυφερό λάχανο να αγκαλιάζει τον πλούσιο κιμά και το βελούδινο αυγολέμονο να ολοκληρώνει τη γεύση, είναι ένα πιάτο που πάντα κερδίζει τις εντυπώσεις.

Λαχανοντολμάδες Αυγολέμονο

Κοντινό πλάνο σε Λαχανοντολμάδες μέσα στην κατσαρόλα, καθώς μαγειρεύονται, πριν την προσθήκη του αυγολέμονου.

Τι πιο παραδοσιακό και νόστιμο για το οικογενειακό τραπέζι από τους λαχταριστούς Λαχανοντολμάδες! Αυτό το φαγητό είναι ένα αριστούργημα της ελληνικής κουζίνας, με ζουμερό κιμά τυλιγμένο σε τρυφερά φύλλα λάχανου και σκεπασμένο με ένα υπέροχο αυγολέμονο.

Prep Time 35 minutes
Cook Time 1 hour 40 minutes
Total Time 2 hours 15 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτούς τους λαχταριστούς Λαχανοντολμάδες θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό Κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κιλό Κιμάς χοιρινός
  • 2 μικρά Λάχανα
  • 1 κούπα Ρύζι (καρολίνα ή γλασέ)
  • 1 ματσάκι Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
  • 4 τεμ. Κρεμμύδια ξερά (τριμμένα ή ψιλοκομμένα)
  • Αλάτι (κατά βούληση)
  • Πιπέρι (κατά βούληση)
  • Λάδι (ελαιόλαδο, κατά βούληση)

Για το αυγολέμονο:

  • 3 τεμ. Αυγά
  • Χυμό από λεμόνια (από 2-3 λεμόνια, ή όσο χρειαστεί)
  • 2 κουταλιές της σούπας Κορν φλάουρ

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτούς τους μοσχομυριστούς Λαχανοντολμάδες:

  1. Προετοιμάζω το λάχανο:
    Ζεματάω τα λάχανα σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα και να μπορούν να ξεχωρίσουν.
    Κόβω προσεκτικά τα χοντρά κοτσάνια από κάθε φύλλο, ώστε να μπορούν να τυλιχτούν εύκολα.
  2. Ετοιμάζω τη γέμιση:
    Σε ένα μεγάλο μπολ, ζυμώνω τους δύο κιμάδες (μοσχαρίσιο και χοιρινό) μαζί με τα τριμμένα κρεμμύδια, το ρύζι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγο λάδι.
    Ζυμώνω πολύ καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνει ένα σφιχτό μείγμα.
  3. Τυλίγω τους λαχανοντολμάδες:
    Παίρνω ένα φύλλο λάχανου, βάζω μία μικρή ποσότητα από τη γέμιση στην άκρη του και τυλίγω σφιχτά σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα, για να σχηματίσω τους ντολμάδες.
    Τους αραδιάζω προσεκτικά σε μία μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετώντας στον πάτο μερικά χοντρά φύλλα λάχανου ή κοτσάνια για να μην κολλήσουν.
    Τους βάζω τον έναν δίπλα στον άλλο, σφιχτά, σε στρώσεις.
  4. Βράζω τους ντολμάδες:
    Προσθέτω στην κατσαρόλα ζεστό νερό ή ζωμό, τόσο ώστε να σκεπάσει τους ντολμάδες.
    Τοποθετώ ένα πιάτο από πάνω τους για να τους κρατήσει στη θέση τους κατά το βράσιμο.
    Τους βράζω σε μέτρια φωτιά για περίπου 1μιση ώρα, ή μέχρι να μαλακώσει καλά το λάχανο και να ψηθεί ο κιμάς.
  5. Ετοιμάζω το αυγολέμονο:
    Σε ένα μπολ, χτυπάω τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.
    Ρίχνω σιγά σιγά τον χυμό από τα λεμόνια, συνεχίζοντας το χτύπημα.
    Προσθέτω τις δύο κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ και ανακατεύω καλά να διαλυθεί.
    Παίρνω ζουμί από την κατσαρόλα που βράζουν οι λαχανοντολμάδες και το προσθέτω σιγά σιγά στο μείγμα του αυγολέμονου, ανακατεύοντας συνεχώς, για να ανεβάσω τη θερμοκρασία του (αυτή η διαδικασία λέγεται "ισοθερμοκρασία" ή "ανάδευση" και αποτρέπει το αυγολέμονο από το να κόψει).
  6. Αυγολέμονο τους ντολμάδες:
    Αδειάζω το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τους λαχανοντολμάδες, κουνώντας την κατσαρόλα λίγο λίγο κυκλικά για να πάει παντού και να δέσει η σάλτσα.
    Αφήνω να πάρει μία βράση για 1-2 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά το αυγολέμονο.

Η Συνταγή είναι της κας Γιωτα Καραμπερη

Notes

Tips για τους Τέλειους Λαχανοντολμάδες

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Λαχανοντολμάδες σας ακόμα πιο νόστιμοι. Για να έχετε τρυφερά φύλλα λάχανου, μπορείτε να παγώσετε ολόκληρο το λάχανο για μία μέρα και μετά να το ξεπαγώσετε. Έτσι, τα φύλλα μαλακώνουν χωρίς να χρειάζονται πολύ ζεμάτισμα. Μην παραλείψετε να ζυμώσετε πολύ καλά τον κιμά, αυτό βοηθάει να γίνει η γέμιση αφράτη. Όταν αραδιάζετε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, προσπαθήστε να τους βάλετε όσο πιο σφιχτά γίνεται, για να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο. Για το αυγολέμονο, το μυστικό είναι να προσθέτετε το ζουμί σταδιακά στα αυγά, ώστε να μην "κόψει" η σάλτσα. Μπορείτε να σερβίρετε τους λαχανοντολμάδες με λίγο επιπλέον φρεσκοκομμένο άνηθο από πάνω.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή