Αρακας με κεφτεδάκια και λαχανικά

Όταν ήμουν μικρός, μισούσα πολύ ένα πιάτο με αρακά, αλλά τις προάλλες το σκεφτηκα και σήμερα το ετοίμασα.

Υλικά

για τα κεφτεδάκια
250 γραμ κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
λίγο δυόσμο
1 αβγό
4 φέτες ψωμί μουσκεμένο σε κρασί και καλά στιμμένο
αλάτι πιπέρι
λίγο λαδάκι

για τον αρακα
5 μέτριες πατάτες
300 γραμμάρια αρακά σε κονσέρβα
2 καρότα
2 κόκκινα κρεμμύδια
2 σκεδίδες σκορδο
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας με μια πρέζα ζάχαρη
Κόκκινη και πράσινη Πιπεριά

Εκτέλεση

Πρώτα σχημάτισα μικρά κεφτεδάκια, ζυμωσα τον κιμά με αλάτι, πιπέρι, σκορδο λιωμενο, αβγο, ψωμί, κρεμμυδι, λάδι. Τα κύλησα σε αλεύρι
Περιμένετε μέχρι να κάψει το ελαιόλαδο και τότε προσθέστε τους κεφτέδες μέσα στην κατσαρόλα.
Ροδίστε ομοιόμορφα τους κεφτέδες και αποσύρετε τους από την κατσαρόλα. Στην ίδια κατσαρόλα και χωρίς να αδειάσετε το λάδι, προσθέστε ελάχιστο ελαιόλαδο
ακόμα και τα χοντροκομμένα λαχανικά μαζί με τις 2 σκελίδες του σκόρδου. Μην προσθέστε τον αρακά. Ο αρακάς θα μπεί στην κατσαρόλα περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος.

Ένας ποιοτικός αρακάς χρειάζεται 3 – 5 λεπτά βράσιμο για να είναι τρυφερός και μαλακός, διατηρώντας το χρώμα και τη φρεσκάδα του
Τσιγαρίστε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς τα λαχανικά και προσθέστε τον πελτέ ντομάτας.
Τσιγαρίστε τον πελτέ μαζί με τα λαχανικά για μερικά δευτερόλεπτα. Προσθέστε στην κατσαρόλα τα 300 ml ζωμού κότας και καλύψτε τα λαχανικά με καυτό νερό. Αλατίστε και πασπαλίστε με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά ή και λίγο παραπάνω μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ο χρόνος βρασμού επηρεάζεται και από το μέγεθος των λαχανικών. Για αυτόν το λόγο ενδέχεται να υπάρξουν και μικρές διακυμάνσεις στον χρόνο μαγειρέματος τους.

Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά προσθέστε στην κατσαρόλα τον αρακά μαζί με τους κεφτέδες και ραντίστε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.
Υπολογίστε ότι το φαγητό δεν θα πρέπει να είναι στεγνό αλλά ούτε και μόνο με το λάδι. Στην περίπτωση που η κατσαρόλα σας δεν έχει καθόλου υγρά τότε συμπληρώστε.
Μαγειρέψτε το περιεχόμενο της κατσαρόλας για περίπου 5 λεπτά ακόμα και σβήστε την εστία αφήνωντας επάνω την κατσαρόλα.
Περιμένετε μέχρι να σταματήσει ο βρασμός στην κατσαρόλα και σερβίρετε τους κεφτέδες με τα λαχανικά.

Οι κεφτέδες με λαχανικά είναι έτοιμοι.
Καλή σας επιτυχία.

Προηγούμενο άρθροΥπέροχο κέικ πορτοκαλιού
Επόμενο άρθροΚοκάκια….είναι αφρός και τρώγονται αμέσως