Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Το μυστικό για την τέλεια μακαρονόπιτα είναι ο συνδυασμός της κρεμώδους γέμισης και του ειδικού γλάσου που την κάνει τραγανή και γλασερή εξωτερικά. Σας δείχνουμε βήμα-βήμα πώς να φτιάξετε μια αυθεντική χωριάτικη μακαρονόπιτα χρησιμοποιώντας 8 φύλλα κρούστας και το μυστικό του λαδιού και του γάλακτος για το τελείωμα!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για τη Γέμιση & Τα Υλικά:
- 500 γρ. – Μακαρόνια (για παστίτσιο, βρασμένα & κρύα)
- 500 γρ. – Φέτα (θρυμματισμένη)
- 800 ml – Γάλα (για τη γέμιση)
- 4 – Αυγά (για τη γέμιση)
- 8 – Φύλλα (χωριάτικα για πίτες ή κρούστας)
- Λίγο – Ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
Για το Γλάσο (Το Τελείωμα):
- 200 ml – Γάλα
- 1 – Αυγό
- 1 κρασοπότηρο – Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Γέμισης:
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200°C . Αλείφουμε ένα ταψί με ελαιόλαδο .
Σε ένα μεγάλο μπολ , ανακατεύουμε τα μαγειρεμένα και κρύα μακαρόνια , την θρυμματισμένη φέτα , τα 800 ml γάλα και τα 4 αυγά .
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να κατανεμηθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά της γέμισης.
Β. Στρώσιμο & Συναρμολόγηση:
Στρώνουμε στον πάτο του ταψιού 5 φύλλα κάτω σταυρωτά ( 4 στο πλάι να κρέμονται απ’ έξω και 1 στο κέντρο), αλείφοντας με ελαιόλαδο ενδιάμεσα.
Ρίχνουμε τη γέμιση ζυμαρικών στο έτοιμο ταψί και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Γυρίζουμε τα φύλλα που κρέμονται απ’ έξω προς τα μέσα για να καλύψουν τη γέμιση.
Καλύπτουμε τη γέμιση με άλλα 3 φύλλα ( δεξιά, αριστερά του ταψιού και ένα στην μέση), αλείφοντας το καθένα με ελαιόλαδο .
Διπλώστε τα τελευταία 3 φύλλα προς τα μέσα να πάνε κάτω από την πίτα, ώστε να σφραγίσει την γέμιση.
Δημιουργήστε διακοσμητικά κοψίματα ( όχι μέχρι κάτω ) στην επάνω στρώση του φύλλου με ένα μαχαίρι.
Γ. Γλασσάρισμα & Ψήσιμο:
Για το γλάσο: Σε ένα μικρό μπολ , χτυπήστε μαζί τα 200 ml γάλα , το 1 αυγό και 1 κρασοπότυρο ελαιόλαδο .
Περιχύνουμε την κορυφή της πίτας με το μείγμα αυγού-γάλακτος και την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά (το μυστικό για να απορροφηθεί).
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ψηθεί η γέμιση.
Αφήνουμε τη μακαρονόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ανάπαυσης (Γλάσο): 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 35 – 40 λεπτά (στους 200°C)
Χρήσιμα Tips
Το Μυστικό για Γλασερή και Τραγανή Μακαρονόπιτα
Το Γλάσο: Το μυστικό για το τραγανό και γλασερό τελείωμα είναι το μείγμα αυγού, γάλακτος και ελαιολάδου . Αφήστε την πίτα να απορροφήσει το γλάσο για 15 λεπτά πριν το ψήσιμο, ώστε να γίνει αφράτη και ζουμερή στο εσωτερικό.
Φύλλα: Χρησιμοποιήστε χωριάτικα φύλλα για πιο αυθεντική γεύση. Εναλλακτικά, τα παχύτερα φύλλα κρούστας θα δώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μακαρόνια: Τα μακαρόνια πρέπει να είναι βρασμένα και κρύα πριν μπουν στη γέμιση, ώστε να μην λασπώσουν και να κρατήσουν το σχήμα τους.
Σφράγισμα: Το δίπλωμα των τελευταίων φύλλων προς τα μέσα, κάτω από την πίτα, σφραγίζει τη γέμιση και αποτρέπει το να χυθεί το γάλα κατά το ψήσιμο.
Σχετικές Συνταγές
Χωριάτικη Σπανακόπιτα με Σπιτικό Φύλλο











