Η Μακεδονίτικη γλυκιά μπομπότα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που συνδυάζει την αφράτη υφή ενός κέικ με την πλούσια γεύση του τυριού και της βανίλιας. Η απλότητα της συνταγής της την καθιστά αγαπημένη σε κάθε σπίτι. Είναι το ιδανικό γλυκό για να το απολαύσετε με τον καφέ σας ή σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό.
Υλικά
Για να φτιάξουμε αυτή την εύκολη μπομπότα, θα χρειαστούμε:
- 3 Αυγά (ολόκληρα)
- 1 φλιτζάνι Ζάχαρη (15 κ.σ.)
- 2 φλιτζάνια Κορν φλάουρ
- 1 φλιτζάνι Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. Μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι Ξινή κρέμα (ή γιαούρτι)
- 1 φλιτζάνι Ηλιέλαιο
- 1 φλιτζάνι Γάλα
- 1/2 κιλό Τυρί κότατζ (ή ανθότυρο)
- 2 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το αφράτο γλυκό.
1. Πρώτα από όλα, προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 180°C. μετά, λαδώνω καλά ένα μεγάλο ταψί και αν θέλω το πασπαλίζω με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω όλα τα υλικά μαζί, τα αυγά, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την ξινή κρέμα, το ηλιέλαιο, το γάλα, το τυρί και τη βανίλια.
3. Ανακατεύω όλα τα υλικά με έναν αυγοδάρτη ή το μίξερ χειρός μέχρι να έχω ένα ομοιογενές μείγμα.
4. Ρίχνω το μείγμα στο λαδωμένο ταψί και το απλώνω ομοιόμορφα.
5. Ψήνω τη Μακεδονίτικη γλυκιά μπομπότα για περίπου 20 λεπτά.
6. Για να βεβαιωθώ ότι είναι έτοιμη, βάζω μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. αν βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμη.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 10 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 20 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 30 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Κανένας.
Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Μπομπότα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η γλυκιά μπομπότα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Τυρί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανθότυρο αντί για τυρί κότατζ για πιο παραδοσιακή γεύση. Μην ξεχάσετε να το χτυπήσετε ελαφρά με ένα πιρούνι για να διαλυθεί.
- Γιαούρτι: Αντί για ξινή κρέμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στραγγιστό γιαούρτι.
- Μην ανακατεύετε υπερβολικά: Μόλις τα υλικά ομογενοποιηθούν, σταματήστε το ανακάτεμα για να παραμείνει το κέικ αφράτο.










