Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Οι Μελιτζάνες με Λουκάνικο στο Φούρνο είναι ένα από αυτά τα φαγητά που σε ταξιδεύουν με τη μία στο ελληνικό καλοκαίρι! Είναι ένα πιάτο γεμάτο γεύση, που συνδυάζει την γλυκύτητα της μελιτζάνας με την πικάντικη νοστιμιά του χωριάτικου λουκάνικου, όλα μέσα σε μια αρωματική σάλτσα ντομάτας και μπαχαρικών. Πάμε να το φτιάξουμε παρέα!
Μελιτζάνες με Λουκάνικο στο Φούρνο
Το καλοκαίρι, η μελιτζάνα έχει την τιμητική της και νομίζω πως όλοι της αγαπάμε. Γι' αυτό και σήμερα θα σας δείξω πώς να φτιάξετε Μελιτζάνες με Λουκάνικο στο Φούρνο, μία λαχταριστή συνταγή που συνδυάζει τις γεύσεις του καλοκαιριού με τη νοστιμιά του χωριάτικου λουκάνικου, ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι ή ένα καθημερινό γεύμα!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτές τις απολαυστικές Μελιτζάνες με Λουκάνικο στο Φούρνο θα χρειαστούμε:
- 3 τεμ. Μελιτζάνες (περίπου 1.200 γρ.)
- 4 τεμ. Κρεμμύδια
- 300 γρ. Χωριάτικα λουκάνικα
- 1/2 τεμ. Ανάμεικτη πιπεριά (π.χ. κόκκινη, κίτρινη)
- 1/2 τεμ. Καυτερή πιπεριά (προαιρετικά, ή λίγο μπούκοβο)
- 1 κ.σ. Πελτέ ντομάτας (περίπου 25 γρ.)
- 100 ml Λευκό κρασί
- 150 γρ. Τυρί της επιλογής σας (π.χ. γραβιέρα, παρμεζάνα, κεφαλοτύρι)
- Τριμμένη φρυγανιά (ή 50 γρ. ξινό τραχανάς, για τη βάση)
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 σκελίδες Σκόρδο
- 1/2 ματσάκι Μαϊντανός
- Ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- 1 τεμ. Ντοματίνι (για γαρνίρισμα, προαιρετικά)
- Φρέσκα φύλλα βασιλικού (για γαρνίρισμα, προαιρετικά)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτές τις μοσχομυριστές Μελιτζάνες με Λουκάνικο στο Φούρνο:
- Προετοιμάζω τις μελιτζάνες:
Κόβω τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού.
τις απλώνω πάνω σε χαρτί κουζίνας, τις αλατίζω καλά και τις σκεπάζω από πάνω με άλλο χαρτί.
Τις αφήνω να βγάλουν τα υγρά τους για 15-20 λεπτά.
Στο μεταξύ, προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Στρώνω αντικολλητικό χαρτί σε δύο λαμαρίνες και τις περνάω με λίγο ελαιόλαδο.
Μετά από 15 λεπτά, πατάω λιγάκι τις μελιτζάνες με τα χέρια μου για να βγάλουν τα περιττά υγρά και τις βάζω κατευθείαν στα ταψιά.
Ρίχνω και από πάνω τους λίγο ελαιόλαδο.
Τις ψήνω στο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά, ή ώσπου να πάρουν λίγο χρώμα. - Ετοιμάζω τα υπόλοιπα υλικά:
Φτιάχνω ένα μείγμα από γραβιέρα και παρμεζάνα ή ό,τι τυριά σας αρέσουν, και τα τρίβω.
Καθαρίζω και ψιλοκόβω τα τέσσερα κρεμμύδια.
Κόβω τη μισή ανάμεικτη πιπεριά σε μικρά κομμάτια για χρώμα.
Ψιλοκόβω και τη μία καυτερή πιπεριά (αν θέλω), διαφορετικά μπορώ να βάλω μπούκοβο ή καθόλου αν δεν τρώω καυτερά. (εγώ έβαλα μόνο τη μισή, γιατί ήταν πολύ καυτερή!).
Κόβω το λουκάνικο (300 γρ. χωριάτικο) σε λεπτές φέτες. - Φτιάχνω τη γέμιση:
Ρίχνω λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά.
Σωτάρω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ώσπου να μαραθεί καλά.
Προσθέτω και τις πιπεριές και συνεχίζω το σωτάρισμα.
Στη συνέχεια, προσθέτω το ψιλοκομμένο σκόρδο και το κομμένο λουκάνικο.
Τα σωτάρω για 3-4 λεπτά ακόμη, ώσπου το λουκάνικο να αλλάξει χρώμα και να ζεσταθεί καλά.
Σβήνω το μείγμα με ένα ποτηράκι λευκό κρασί και το αφήνω να εξατμιστεί τελείως.
Προσθέτω μία κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας και μισό ποτήρι νερό.
ρίχνω λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι (με προσοχή γιατί έχουμε τυριά και αλμυρό λουκάνικο).
Ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και το αφήνω να μαγειρευτεί για 10 λεπτά.
Ψιλοκόβω λίγο μαϊντανό και το προσθέτω στη γέμιση αφού είναι έτοιμη. (αν δεν σας αρέσει ο μαϊντανός δεν βάζετε).
Σ αυτή τη φάση δοκιμάζω και αν χρειαστεί ρίχνω λίγο αλατάκι ακόμη. - Συναρμολογώ τις Μελιτζάνες με Λουκάνικο στο Φούρνο:
Λαδώνω ελαφρά ένα ταψάκι στο οποίο θα ψήσουμε το φαγητό.
Εχω ανάψει το φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και προθερμαίνεται.
Στον πάτο του ταψιού ρίχνω ή τριμμένη φρυγανιά ή λίγο τραχανά (περίπου 50 γρ., εγώ χρησιμοποίησα ξινό τραχανά) ίσα-ίσα να καλυφθεί η επιφάνεια.
Στρώνω μία στρώση μελιτζάνες.αλατίζω λίγο τη μελιτζάνα, ρίχνω λίγο πιπέρι και λίγη ρίγανη.
Βάζω μία στρώση από τη γέμιση (περίπου το 1/3) ρίχνω τώρα και λίγο τυράκι από το μείγμα που έφτιαξα, συνεχίζω με άλλη μία στρώση μελιτζάνες, αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο βάζω άλλη μία στρώση γέμιση και τυράκι.
Τελειώνω με την τελευταία στρώση μελιτζάνες, πιπέρι, λίγη ρίγανη και την υπόλοιπη γέμιση.
Απλώνω το υπόλοιπο τυράκι από πάνω και είμαι έτοιμη για το φούρνο βάζω στο κέντρο και ένα ντοματίνι έτσι για ομορφιά, το οποίο το χαράζω λιγάκι. - Ψήνω και σερβίρω:
ψήνω στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου μισή ώρα, ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα ακριβώς 30 λεπτά έψησα.
Το αφήνω λιγάκι να ηρεμήσει αφού το βγάλω από το φούρνο και μετά κόβω,
αυτό που του πάει από πάνω είναι λίγα φρέσκα φυλλαράκια βασιλικού.