Μόνο που τη βλέπω μου τρέχουν τα σάλια! Είναι μια τέλεια ιδέα για ένα ορεκτικό που εντυπωσιάζει στο γιορτινό τραπέζι, αλλά είναι και τόσο νόστιμη που δεν μένει ούτε μπουκιά! Μια “βασιλική” λιχουδιά από μελιτζάνες, υγιεινή και πανέμορφη.
Υλικά:
2 μελιτζάνες μέτριες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή λιωμένες
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
Αλάτι και πιπέρι, όσο μας αρέσει
4 αυγά, βρασμένα σφιχτά
150 γραμμάρια ζαμπόν, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
180 γραμμάρια σκληρό τυρί (όπως γραβιέρα ή ένταμ), τριμμένο
Λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά, και άνηθο αν σας αρέσει)
Λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Εκτέλεση:
Πλένω καλά τις μελιτζάνες, κόβω την άκρη με το κοτσάνι και μετά τις κόβω σε λεπτές φέτες κατά μήκος. Τις αλατίζω καλά και τις αφήνω σε ένα σουρωτήρι για περίπου 10 λεπτά, για να βγάλουν τα υγρά τους. Μετά, τις σκουπίζω καλά με απορροφητικό χαρτί για να φύγει η επιπλέον υγρασία.
Λαδώνω ένα ταψί ή μια λαδόκολλα με λίγο ελαιόλαδο και στρώνω τις φέτες μελιτζάνας. Τις αλείφω κι αυτές με λίγο λάδι από πάνω.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνω τις μελιτζάνες για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Τις βγάζω και τις αφήνω να κρυώσουν.
Βράζω τα αυγά μου σφιχτά. Μόλις κρυώσουν, τα τρίβω στον μικρό τρίφτη. Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια.
Σε ένα μπολάκι, βάζω την ξινή κρέμα (ή το γιαούρτι), τη μαγιονέζα, το λιωμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά να γίνει μια ωραία σάλτσα. Αν θέλω, μπορώ να χρησιμοποιήσω και τριμμένο τυρί (αντί για την επάνω στρώση) και να το ανακατέψω με το σκόρδο και λίγη από αυτή τη σάλτσα.
Παίρνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τώρα θα ετοιμάσω τις στρώσεις: Σε ένα καθαρό μπολ, ανακατεύω τα τριμμένα ασπράδια με λίγη από τη σάλτσα που έφτιαξα. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω τους τριμμένους κρόκους με λίγη ακόμα σάλτσα. Το τυρί το τρίβω στον ψιλό τρίφτη. Το ζαμπόν το κόβω σε λεπτές λωρίδες.
Συναρμολόγηση του ρολού: Στρώνω μια μεγάλη διάφανη μεμβράνη (μεμβράνη τροφίμων) στον πάγκο μου. Τοποθετώ τις ψημένες φέτες μελιτζάνας τη μία δίπλα στην άλλη, να αλληλοκαλύπτονται λίγο, σχηματίζοντας ένα μεγάλο ορθογώνιο.
Πάνω στις μελιτζάνες, απλώνω ομοιόμορφα το τριμμένο σκληρό τυρί (ή το τυρί που έχω ανακατέψει με σκόρδο).
Μετά, απλώνω τις λωρίδες ζαμπόν.
Ακολουθεί η στρώση με τα τριμμένα ασπράδια αυγού (ανακατεμένα με τη σάλτσα).
Πάνω από τα ασπράδια, απλώνω τη στρώση με τους τριμμένους κρόκους (ανακατεμένους με τη σάλτσα).
Τέλος, πασπαλίζω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό (και άνηθο, αν θέλω).
Με τη βοήθεια της μεμβράνης, τυλίγω προσεκτικά τη μελιτζάνα σε σφιχτό ρολό. Κλείνω καλά τις άκρες της μεμβράνης και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, για να σφίξει και να κοπούν πιο εύκολα οι φέτες.
Όταν θέλω να το σερβίρω, το βγάζω από το ψυγείο, αφαιρώ τη μεμβράνη και το κόβω σε φέτες.