Η Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο είναι το απόλυτο πιάτο για το μεσημεριανό ή το βραδινό σας. Το μυστικό της νοστιμιάς της κρύβεται στα ψητά λαχανικά και το απίθανο άρωμα που απελευθερώνουν κατά το ψήσιμο. Είναι ένα φαγητό που είναι ταυτόχρονα ελαφρύ, αλλά και χορταστικό, και εγώ την προτείνω ανεπιφύλακτα!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο
Mια υπέροχη συνταγή για Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο, ένα πιάτο που είναι πραγματικά ιδανικό για το καλοκαίρι και έχει πρωταγωνιστή τη μελιτζάνα. Είναι μια πίτα που δεν χρειάζεται καθόλου κόπο για φύλλο και είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα. Εγώ την φτιάχνω συχνά και πάντα γίνεται ανάρπαστη.
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Μελιτζανόπιτα , θα χρειαστούμε:
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό Μελιτζάνες
- 1 μεγάλο Κρεμμύδι
- 3 Κόκκινες πιπεριές
- 3 Πράσινες πιπεριές
- 2 μέτριες Ντομάτες
- 500 γρ. Φέτα
- 30 γρ. Τραχανά ή τριμμένη φρυγανιά
- ½ ματσάκι Μαϊντανός
- ½ ματσάκι Δυόσμος
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
- 30 γρ. Βούτυρο
- Ελαιόλαδο
Για τη ζύμη:
- 300 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. Καλαμποκάλευρο
- 1 Αυγό
- 200 ml Γάλα ή ξινόγαλα
- 50 ml Ελαιόλαδο
- 400 ml Νερό
- 2 κ.γ. Αλάτι
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο πιάτο.
1. Κόβω τις μελιτζάνες κατά μήκος και τις χαράζω χιαστή με ένα μαχαίρι. Τις αραδιάζω σε ένα ταψί μαζί με τις πιπεριές, τις ντομάτες και το κρεμμύδι, όλα ολόκληρα. Τα αλατίζω, τα περιχύνω με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά. Ενδιάμεσα τα γυρίζω 1-2 φορές.
2.Οόσο ψήνονται τα λαχανικά, ετοιμάζω τη ζύμη. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το καλαμποκάλευρο. Προσθέτω το αλάτι, το αυγό, το ελαιόλαδο, το γάλα ή ξινόγαλο και το νερό σταδιακά.
3. Ανακατεύω τον χυλό για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Τον αφήνω για λίγο στην άκρη να σταθεί.
4. Μόλις τα λαχανικά ψηθούν, τα αφήνω να κρυώσουν για να μπορώ να τα πιάσω. Βγάζω τη φλούδα από τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τις ντομάτες. Αφαιρώ και τους σπόρους από τις πιπεριές.
5. Χοντροκόβω τα ψημένα λαχανικά και βγάζω την ψίχα της μελιτζάνας με ένα κουτάλι. Τα βάζω σε ένα μπολ και προσθέτω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο, αλατο-πιπερώνω και προσθέτω τα 2/3 της φέτας, αφού τη λιώσω με ένα πιρούνι. Ανακατεύω καλά.
6. Βουτυρώνω ένα ταψάκι 27x40 εκ., βουτυρώνοντας και τα πλαϊνά του, και το πασπαλίζω με καλαμποκάλευρο. Ρίχνω περίπου το 1/3 του χυλού στο ταψί, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια.
7. Προσθέτω από πάνω τη γέμιση, την απλώνω ομοιόμορφα και σκορπίζω πάνω της ένα σφηνάκι (30 γρ.) τραχανά ή τριμμένη φρυγανιά. Κόβω την υπόλοιπη φέτα σε κύβους και τη σκορπίζω κι αυτή.
8. Ρίχνω από πάνω τον υπόλοιπο χυλό, φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια. Σκορπίζω από πάνω λίγες νιφάδες βούτυρο και μια λεπτή στρώση από καλαμποκάλευρο.
9. Ψήνω την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσει. Την αφήνω να ηρεμήσει για 45 λεπτά πριν την κόψω.
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η μελιτζανόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Λαχανικά: Αφήστε τα ψημένα λαχανικά να κρυώσουν τελείως πριν τα καθαρίσετε, έτσι θα βγει πιο εύκολα η φλούδα τους.
- Υφή: Η προσθήκη του τραχανά ή της φρυγανιάς στη γέμιση απορροφά την υγρασία από τα λαχανικά και κρατά την πίτα σφιχτή.
- Σερβίρισμα: Δοκιμάστε να συνοδέψετε την πίτα σας με μια κουταλιά γιαούρτι. Ο συνδυασμός είναι απλά τέλειος!
- Ξεκούραση: Αφήστε την πίτα να ηρεμήσει μετά το ψήσιμο. Έτσι, θα κόβεται πιο εύκολα και θα διατηρήσει το σχήμα της.