Το Μοσχάρι Καπαμά με πατάτες είναι ένα κλασικό και αγαπημένο φαγητό της ελληνικής κουζίνας, που φέρνει στο μυαλό μου τα κυριακάτικα τραπέζια και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Εγώ σου δείχνω πώς να μαγειρέψεις το μοσχάρι μέχρι να μαλακώσει σαν λουκούμι, δημιουργώντας μια πλούσια, κρεμώδη σάλτσα με ντομάτα και το υπέροχο άρωμα της κανέλας. Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή, την οποία εμπλουτίζουμε με πατάτες και κολοκυθάκια για ένα πλήρες και χορταστικό πιάτο.


Υλικά για το Μοσχάρι Καπαμά

  • 900 γρ. μοσχαρίσιο κρέας, κομμένο σε μερίδες
  • 1 κουτί σάλτσα ντομάτας (περίπου 400γρ.)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 με 1 1/2 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 6 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε σφήνες
  • 3 κολοκυθάκια, κομμένα στη μέση
  • Κανέλα (λίγη, για άρωμα)
  • Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση του Μοσχαριού Καπαμά

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτω το μοσχαρίσιο κρέας, και το σοτάρω μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, ρίχνω τον ντοματοπολτό, το κουτί με τη σάλτσα ντομάτας και περίπου 3/4 του φλιτζανιού νερό. Μαγειρεύω το κρέας σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μαλακώσει τελείως, κάτι που θα πάρει περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτω λίγη κανέλα για άρωμα.

Ξεφλουδίζω και κόβω τις πατάτες σε σφήνες και τα κολοκυθάκια στη μέση. Σε ένα τηγάνι, βάζω λίγο ελαιόλαδο. Ξεκινάω προσθέτοντας τις κομμένες πατάτες και τις μαγειρεύω μέχρι να ροδίσουν. Δεν χρειάζεται να ψηθούν τελείως, αφού θα συνεχίσουν το μαγείρεμα στον φούρνο. Κάνω το ίδιο και με τα κολοκυθάκια, τα σοτάρω δηλαδή ελαφρά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Μεταφέρω τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και το μοσχάρι καπαμά με τη σάλτσα του σε ένα ρηχό ταψί. Προσθέτω λίγο νερό, αν χρειάζεται, και ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, μέχρι να μαγειρευτούν οι πατάτες και η σάλτσα να γίνει κρεμώδης. Το φαγητό μου είναι έτοιμο! Απολαμβάνω τον καπαμά με φέτα και φρέσκο ψωμί.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα και 15 λεπτά (για το μοσχάρι) + 20-30 λεπτά (για το ψήσιμο στο φούρνο)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 55 λεπτά

Χρήσιμα Tips για το Μοσχάρι Καπαμά

Για ένα πιο πλούσιο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε και ένα ξυλάκι κανέλας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του μοσχαριού, και να το αφαιρέσετε πριν το βάλετε στο ταψί.

Αν θέλετε η σάλτσα να δέσει ακόμα περισσότερο στον φούρνο, χρησιμοποιήστε λίγο λιγότερο νερό.

Ο καπαμάς είναι ακόμα πιο νόστιμος την επόμενη μέρα, καθώς έχουν ενωθεί καλύτερα οι γεύσεις.