Θα σας δείξω πώς φτιάχνω μια αυθεντική βλάχικη χορτόπιτα χωρίς φύλλο (Μοσόντρα), μια συνταγή που είναι πολύ γνωστή στα βλάχικα χωριά. Η πίτα αυτή είναι ρουστίκ, απλή και φτιάχνεται με μια εύκολη ζύμη-χυλό, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξεις φύλλο. Το αποτέλεσμα είναι μια πεντανόστιμη πίτα γεμάτη με τα αρώματα των χόρτων και τη νοστιμιά της φέτας, που θα σε ταξιδέψει στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μοσόντρα (χορτόπιτα χωρίς φύλλο)
Η βλάχικη χορτόπιτα χωρίς φύλλο (Μοσόντρα) είναι μια παραδοσιακή, ρουστίκ συνταγή που σερβίρεται ζεστή από το ταψί και είναι γεμάτη με τη φρεσκάδα των χόρτων. Μάθε πώς να φτιάχνεις αυτό το πιάτο με μια εύκολη και γρήγορη ζύμη που δεν απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική, ιδανική για όσους αγαπούν τις σπιτικές γεύσεις χωρίς κόπο
Ingredients
- Για να φτιάξεις αυτή την υπέροχη πίτα, θα χρειαστείς:
Για την κρούστα:
- 2 ποτήρια ζεστό νερό
- 2 κούπες γαλοτύρι ή γιαούρτι
- 1/2 πακέτο ψιλό σιμιγδάλι
- 1 κούπα καλαμποκάλευρο
- 1 κούπα σιτάλευρο
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. κουρκουμάς
Για τη γέμιση:
- Χόρτα της αρεσκείας σου (π.χ. λάπατα, πράσα, σέσκουλα, μαϊντανό, άνηθο)
- 200 γρ. φέτα, τριμμένη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 3 αυγά
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξεις αυτή την παραδοσιακή βλάχικη χορτόπιτα χωρίς φύλλο.
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω το ζεστό νερό και διαλύω μέσα του το γαλοτύρι ή το γιαούρτι. έπειτα, προσθέτω το καλαμποκάλευρο, το σιτάλευρο, το σιμιγδάλι, το αλάτι και τον κουρκουμά. ανακατεύω όλα τα υλικά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να έχω έναν ομοιογενή χυλό.
2. Σε ένα άλλο μπολ, ετοιμάζω τη γέμιση. Πλένω και ψιλοκόβω τα χόρτα της αρεσκείας μου. τα ανακατεύω με τη φέτα, τα αυγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
3. Λαδώνω και αλευρώνω καλά ένα ταψί (σινί). Στρώνω με μια μαρίζ (σπάτουλα) τον μισό χυλό στον πάτο του ταψιού.
4. Πάνω από τον χυλό, απλώνω ομοιόμορφα τα χόρτα της γέμισης.
5. Σκεπάζω τα χόρτα με τον υπόλοιπο χυλό, τον οποίο έχω ανακατέψει με λίγο κουρκουμά για να πάρει ωραίο χρώμα.
6. Ραντίζω την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο.
7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50-60 λεπτά, ή μέχρι η πίτα να ροδίσει καλά.
Η Συνταγή είναι της κας Οι συνταγες της Ρεας
Χρήσιμα Tips για τη Μοσόντρα
- Επιλογή χόρτων: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι χόρτα έχεις διαθέσιμα, ακόμα και σπανάκι ή λάχανο.
- Γιαούρτι αντί για γαλοτύρι: Αντί για γαλοτύρι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις στραγγιστό γιαούρτι για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
- Το ψήσιμο: Το μυστικό είναι να αφήσεις την πίτα να ροδίσει καλά, γιατί έτσι θα γίνει πιο τραγανή.










