Ο μπακαλιάρος με λαχανικά στο φούρνο είναι από τα αγαπημένα μου, ειδικά τώρα που θέλουμε κάτι πιο ελαφρύ αλλά και νόστιμο. Είναι πανεύκολο να το φτιάξεις και το ψάρι γίνεται τόσο ζουμερό! Πάμε να δούμε πώς το κάνω εγώ.
Υλικά:
800 γραμμάρια φιλέτο μπακαλιάρου (ή φέτες)
250 γραμμάρια κρεμμύδι (περίπου 1 μεγάλο), ψιλοκομμένο
250 γραμμάρια καρότο (περίπου 2-3 μέτρια), τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
300 γραμμάρια ντομάτα (περίπου 2-3 μεγάλες), τριμμένη ή χυμός ντομάτας
250 γραμμάρια τυρί, τριμμένο (εγώ βάζω ένα που να λιώνει ωραία, όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι)
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι (όσο μας αρέσει)
Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι βάζω λίγο ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρω για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτω τα τριμμένα καρότα και συνεχίζω το σοτάρισμα για περίπου 3 λεπτά.
Ρίχνω στο τηγάνι την τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω καλά και σιγοβράζω τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να δέσει η σάλτσα.
Λαδώνω καλά ένα ταψί με ελαιόλαδο.
Τοποθετώ μέσα στο ταψί τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αλατίζω ελαφρά (προσοχή αν ο μπακαλιάρος είναι αλμυρός από μόνος του).
Απλώνω τα σοταρισμένα λαχανικά ομοιόμορφα πάνω από τον μπακαλιάρο.
Πασπαλίζω με το τριμμένο τυρί, καλύπτοντας καλά τα λαχανικά και το ψάρι.
Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι το ψάρι να ψηθεί και το τυρί να λιώσει και να πάρει ωραίο χρυσό χρώμα.
Έτοιμο το φαγητό μας! Καλή μας όρεξη!
Αν ο μπακαλιάρος που χρησιμοποιείτε είναι παστός και αλατισμένος, μην τον αλατίσετε ξανά πριν το ψήσιμο. Απλώς τον ξαλμυρίζετε καλά από πριν.
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στη σάλτσα, όπως πιπεριές ή κολοκυθάκια, κομμένα σε μικρά κομμάτια.
Λίγος φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος πάνω στο τυρί πριν το ψήσιμο δίνει υπέροχο άρωμα.