Σήμερα θα φτιάξουμε μία παραδοσιακή συνταγή από την καρδιά της Ελλάδας, μία συνταγή που θα σας ταξιδέψει με τη γεύση της: τη Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη! Είναι μία πίτα χωρίς φύλλο, τραγανή, πεντανόστιμη και πανεύκολη στην παρασκευή της. Εγώ τη λατρεύω και την ετοιμάζω συχνά, ειδικά τώρα που είναι η εποχή της κολοκύθας!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Μπατζίνα

Μπατζίνα

Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη είναι ένα πραγματικό διαμάντι της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, μία πίτα που ξεχωρίζει γιατί δεν χρειάζεται φύλλο! Είναι απλή, με λίγα υλικά, αλλά το αποτέλεσμα είναι μία τραγανή, χρυσαφένια και γεμάτη γεύση λιχουδιά. Το γλυκό κολοκύθι δένει υπέροχα με την αλμυρή φέτα, δημιουργώντας έναν αξεπέραστο συνδυασμό. Εγώ την απολαμβάνω κάθε φορά που την φτιάχνω!

Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτή τη λαχταριστή Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη θα χρειαστούμε:

  • 1 κιλό Κολοκύθι (π.χ. κίτρινη κολοκύθα ή γλυκό κολοκύθι, τριμμένο)
  • 200 γρ. Φέτα (θρυμματισμένη, για τη γέμιση)
  • 100 γρ. Φέτα (θρυμματισμένη, για το πασπάλισμα από πάνω)
  • Αρκετό Ελαιόλαδο (για το ταψί και τον χυλό)
  • 1 κ.σ. Ζάχαρη
  • Αλάτι (κατά βούληση)
  • 3 ποτήρια Νερό (χλιαρό, περίπου 600-750 ml ανάλογα το μέγεθος ποτηριού)
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει, για να γίνει ένας σφιχτός χυλός)

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την αυθεντική Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη:

  1. Καθαρίζω το κολοκύθι από τη φλούδα και τα σπόρια του.
    Το τρίβω στον χοντρό τρίφτη.
    Το αφήνω να στραγγίξει καλά σε ένα σουρωτήρι, πιέζοντας το ελαφρά με τα χέρια μου, ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά. Αυτό είναι σημαντικό για να γίνει η Μπατζίνα τραγανή.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το τριμμένο και στραγγισμένο κολοκύθι.
    Προσθέτω τη 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και αλάτι, ανάλογα με τα γούστα μου.
    Ρίχνω τα 3 ποτήρια χλιαρό νερό και αρχίζω να προσθέτω σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη.
    Προσθέτω αλεύρι όσο πάρει, μέχρι να γίνει ένας σφιχτός χυλός, που να είναι παχύρρευστος αλλά να ρέει. Δεν θέλω να είναι ούτε πολύ νερουλός ούτε πολύ σφιχτός.
  3. Παίρνω ένα μεγάλο ταψί (π.χ. 30x40 εκ. ή στρογγυλό 30-32 εκ. διαμέτρου) και το αλείφω γενναιόδωρα με ελαιόλαδο,
    καλύπτοντας καλά τον πάτο και τα πλαϊνά.
    Ρίχνω τον μισό χυλό με το κολοκύθι στο ταψί και τον απλώνω ομοιόμορφα.
    Πασπαλίζω από πάνω τα 200 γρ. θρυμματισμένη φέτα.
    Στη συνέχεια, ρίχνω ομοιόμορφα τον υπόλοιπο χυλό πάνω από τη φέτα.
    Τέλος, πασπαλίζω την επιφάνεια με τα υπόλοιπα 100 γρ. θρυμματισμένη φέτα και ραντίζω με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
  4. Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 230 βαθμούς Κελσίου.
    Ψήνω για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι η Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανή από πάνω.
    Αφήνω την Μπατζίνα να κρυώσει λίγο πριν την κόψω σε κομμάτια και τη σερβίρω. Είναι πεντανόστιμη ζεστή ή χλιαρή!

Η Συνταγή είναι της κας Βουλα Πολυζου

Notes

Tips για την Τέλεια Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Μπατζίνα Καρδιτσιώτικη σας πραγματικά τέλεια! Είναι πολύ σημαντικό να στραγγίξετε πάρα πολύ καλά το τριμμένο κολοκύθι, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά του. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει η πίτα τραγανή και όχι νερουλή. Μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετό ελαιόλαδο στο ταψί και στον χυλό, γιατί αυτό δίνει γεύση και βοηθάει στο τραγανό αποτέλεσμα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή και λίγο μοσχοκάρυδο στον χυλό για έξτρα άρωμα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή