Γεια σας, φίλες μου! Σήμερα θα φτιάξουμε ένα από τα πιο αγαπημένα νηστίσιμα φαγητά, τη Νηστίσιμη λαδένια, που είναι ιδανική για τις μέρες της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου. Αυτή η λαδένια είναι ουσιαστικά μία ελληνική φοκάτσια, με πλούσια γεύση από ελαιόλαδο και υλικά που μυρίζουν Ελλάδα! Εγώ την φτιάχνω πάντα και όλοι την λατρεύουν!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Λαδένια

Η Νηστίσιμη λαδένια είναι ένα φαγητό που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Με την αφράτη ζύμη της και τα φρέσκα λαχανικά από πάνω, είναι ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα για κάθε ώρα της ημέρας. Εγώ τη φτιάχνω με τα πιο απλά υλικά, όπως τα βρίσκω στον κήπο μου, και το αποτέλεσμα είναι πάντα υπέροχο.
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Νηστίσιμη λαδένια θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή άλλο αλεύρι της επιλογής σας)
- 1 φακελάκι Ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. Ζάχαρη
- Αλάτι (περίπου 1 κ.γ.)
- Χλιαρό νερό (όσο πάρει, περίπου 2-2 ½ ποτήρια)
- 4-5 κ.σ. Ελαιόλαδο
Για την επικάλυψη:
- Ελαιόλαδο (αρκετό για το ταψί και την επικάλυψη)
- Ρίγανη
- Ντομάτα (σε λεπτές φέτες)
- Κρεμμύδι (σε λεπτές φέτες)
- Ελιές
- Πιπεριά (σε φέτες)
- Αλάτι και πιπέρι
Instructions
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί, όχι για πολύ ώρα. Η ζύμη πρέπει να κολλάει αρκετά στα χέρια. Αφού τελειώσουμε το ζύμωμα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει αρκετά.
Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, ρίχνουμε στη λεκάνη τέσσερις με πέντε γεμάτες κουταλιές λάδι και τη ζυμώνουμε ξανά για λίγο. Στη συνέχεια, τη στρώνουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί, μεγέθους 38.
Πάνω στη ζύμη προσθέτουμε λίγο λάδι, ρίγανη, ντομάτα κομμένη σε φετούλες, αρκετό κρεμμύδι σε φέτες, ελιές, πιπεριά, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 35-40 λεπτά.
Η Συνταγή είναι της κας Ρουλα Λυρου
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Νηστίσιμη λαδένια σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Η ζύμη: Μην παραζυμώσετε τη ζύμη στην αρχή. Το μυστικό της αφράτης υφής είναι η ζύμη να είναι αρκετά μαλακή και να κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
- Η μαγιά: Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά. Αν το νερό είναι καυτό, θα την καταστρέψει.
- Το λάδι: Μη φοβηθείτε το ελαιόλαδο! Η ονομασία "λαδένια" προέρχεται από το γεγονός ότι η ζύμη και η επικάλυψη έχουν αρκετό λάδι, το οποίο της δίνει όλη την υπέροχη γεύση της.
- Επικάλυψη: Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα νηστίσιμα υλικά, όπως κάπαρη ή μανιτάρια, ανάλογα με τα γούστα σας.