Η Νηστίσιμη Μηλόπιτα είναι μία συνταγή που πραγματικά με ενθουσιάζει, επειδή η υφή της είναι απερίγραπτα αφράτη και κλείνει μέσα της όλη τη νοστιμιά του μήλου και της κανέλας, οπότε είναι το ιδανικό γλυκό για να το απολαύσω τις περιόδους της νηστείας, άρα είναι μία πολύ έξυπνη και αρωματική λύση για να φτιάξω ένα κέικ χωρίς αυγά και γαλακτοκομικά, λοιπόν σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τη δοκιμάσετε.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Νηστίσιμη Μηλόπιτα

Νηστίσιμη Μηλόπιτα αναποδογυρισμένη, με καραμελωμένα μήλα στη βάση και κανέλα.

Φτιάξτε την πιο αφράτη Νηστίσιμη Μηλόπιτα που κλείνει μέσα της όλη τη νοστιμιά του μήλου και της κανέλας! Μια απλή συνταγή για κέικ χωρίς αυγά με πλούσιο άρωμα μπαχαρικών.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 1 hour
Additional Time 10 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

Για τα μήλα:

  • 5 τεμάχια Μήλα (ότι ποικιλία μας αρέσει)
  • 8 κ.σ. Ζάχαρη
  • 3 κ.σ. Μαργαρίνη
  • 1 κ.γ. Κανέλα

Για το κέικ (μείγμα):

  • 350 γρ. Ζάχαρη
  • 300 γρ. Καλαμποκέλαιο
  • 300 γρ. Γάλα αμυγδάλου (ή άλλο νηστίσιμο γάλα)
  • 1,5 κ.σ. Λιναρόσπορος αλεσμένος (προαιρετικά, για να γίνει κολλώδες και να ενώσει το μίγμα)
  • 1 κ.γ. Κανέλα
  • 1/2 κ.γ. Γαρύφαλλο
  • Ξύσμα Λεμονιού
  • Ξύσμα Πορτοκαλιού
  • 650 γρ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ (διογκωτικό)
  • Σταφίδες & Καρύδια (προαιρετικά)

Instructions

Προετοιμασία Φόρμας και Μήλων.

Σε μία φόρμα στρώνω αντικολλητικό χαρτί και στη συνέχεια λαδώνω καλά τη φόρμα. Καθαρίζω τα πέντε μήλα. Τα τέσσερα τα κόβω σε λεπτές φέτες, ενώ το πέμπτο το τρίβω στον τρίφτη. Το τριμμένο μήλο το στίβω πολύ καλά για να φύγουν τα υγρά του, ώστε να μην νερουλιάσει το κέικ.

Καραμέλωμα της Βάσης.

Πάνω στη φόρμα, στρώνω τα τέσσερα κομμένα μήλα. Ρίχνω πάνω τους την ζάχαρη, τη μαργαρίνη και την κανέλα. Ψήνω στους 180 βαθμούς Κελσίου ώσπου να καραμελώσουν, όσο γίνεται αυτό.

Ετοιμασία του Μείγματος του Κέικ.

Ενώ τα μήλα καραμελώνουν, ετοιμάζω το μίγμα του κέικ. Σ' ένα μπολ ρίχνω τη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, το γάλα αμυγδάλου. Εγώ έβαλα 1,5 κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο μέσα στο γάλα, επειδή γίνεται κολλώδες και ενώνει το μίγμα, μιας και το κέικ δεν έχει αυγά. Προσθέτω την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού. Ανακατεύω με ένα αυγοδάρτη ώσπου να λιώσει η ζάχαρη, ώστε να είναι η βάση έτοιμη.

Ολοκλήρωση Ζύμης και Ψήσιμο.

Στη συνέχεια, ρίχνω το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, συν δύο κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ. Ενσωματώνω όλο το μίγμα και προσθέτω το τριμμένο μήλο που το έχω στίψει πολύ καλά. Προαιρετικά, αν θέλουμε, βάζουμε και σταφίδες ή καρύδια. Αδειάζω το μίγμα του κέικ πάνω από τα καραμελωμένα μήλα στη φόρμα και ψήνω στους 180 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα. Μετά, κλείνω τον φούρνο και το αφήνω άλλα δέκα λεπτά μέσα, καθώς αυτό το βοηθάει να παραμείνει αφράτο.

Το Τελικό Βήμα.

Το βγάζω από τον φούρνο και περιμένω άλλα δέκα λεπτά να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια, το αναποδογυρίζω και το βγάζω από τη φόρμα. Είναι απλά τέλεια!

Η Συνταγή είναι της κας Τάνια Θάνου

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για τη Νηστίσιμη Μηλόπιτα

  • Μήλο: Το τριμμένο μήλο πρέπει οπωσδήποτε να το στίψετε, γιατί διαφορετικά θα προσθέσει υγρασία και το κέικ θα βγει βαρύ.
  • Αρώματα: Η κανέλα και το γαρύφαλλο δίνουν το κλασικό άρωμα της μηλόπιτας, ωστόσο μη διστάσετε να βάλετε και άλλα μπαχαρικά, όπως μοσχοκάρυδο.
  • Ψήσιμο: Η ώρα ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σας, οπότε ελέγξτε με μια οδοντογλυφίδα μετά τα 50 λεπτά, ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: