Η κολοκυθόπιτες που θα φτιάξουμε σήμερα είναι κάτι το ξεχωριστό, γιατί είναι αφράτη, ορεκτική και αέρινη! Η γέμιση έχει μια υπέροχη, απαλή υφή, σαν μαρμελάδα, και είναι τόσο αρωματική που από την πρώτη κιόλας μπουκιά δεν θα καταλάβεις ότι είναι από κολοκύθα. Είναι μια συνταγή που λατρεύω να φτιάχνω, ειδικά το φθινόπωρο, όταν η κολοκύθα είναι στην εποχή της. Πάμε να τη φτιάξουμε μαζί!


Υλικά 

  • Για τη ζύμη:
  • 70 ml νερό
  • 6 γρ. ξηρή μαγιά
  • 2 αυγά
  • 2/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 280-300 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. βούτυρο
  • Για τη γέμιση:
  • 600 γρ. κολοκύθα
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Για επικάλυψη:
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουταλιά της σούπας γάλα

Εκτέλεση της Συνταγής

Πρώτα, ξεκινάω με τη ζύμη. Ρίχνω τη ξηρή μαγιά σε χλιαρό νερό και την αφήνω στην άκρη για 5 λεπτά για να διαλυθεί. Μετά, σε ένα μπολ, σπάω τα δύο αυγά, προσθέτω το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύω καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα από 5 λεπτά, ρίχνω τη διαλυμένη μαγιά στο μείγμα των αυγών και ανακατεύω ξανά.

Τώρα, αρχίζω να προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι σταδιακά. Ζυμώνω τη ζύμη με το σύρμα και, όταν γίνει αρκετά πηχτή, συνεχίζω να τη δουλεύω με τα χέρια μου. Κατά μέσο όρο, δεν χρειάζεται περισσότερο από 300 γρ. αλεύρι. Σήμερα, εγώ χρησιμοποίησα 280 γρ. Μόλις ενσωματώσω το αλεύρι, ζυμώνω και το μαλακό βούτυρο. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία, ελαστική και να μην κολλάει στα δάχτυλα ή στον πάγκο. Την πλάθω σε μια μπάλα, αλείφω το μπολ με λίγο φυτικό λάδι και καλύπτω και τη ζύμη με ένα λεπτό στρώμα λαδιού. Τη σκεπάζω με ένα καπάκι και την αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα.


Εν τω μεταξύ, φτιάχνω τη γέμιση. Παίρνω μια ώριμη κολοκύθα, κόβω το κομμάτι που χρειάζομαι, αφαιρώ τους σπόρους και την ξεφλουδίζω. Τη κόβω σε μικρούς κύβους. Λιώνω το βούτυρο σε ένα τηγάνι και ρίχνω μέσα την κολοκύθα, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύω και σιγοβράζω σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά και η κολοκύθα να γίνει μαλακή και τρυφερή. Τη μεταφέρω σε μια πιατέλα για να κρυώσει γρήγορα.

Μέχρι να κρυώσει η γέμιση, η ζύμη μου έχει φουσκώσει και είναι έτοιμη. Αέρινη, πορώδης και ελαστική. Τη χωρίζω σε 10 ίσα κομμάτια, τα πλάθω σε μπαλάκια, τα σκεπάζω και τα αφήνω να σταθούν για 15 λεπτά.

Στη συνέχεια, σχηματίζω τις πίτες κολοκύθας. Πασπαλίζω τον πάγκο με αλεύρι, τεντώνω απαλά κάθε μπαλάκι με τα χέρια μου, βάζω μία κουταλιά γέμιση στο κέντρο και ενώνω τις άκρες της ζύμης σε τρία σημεία. Πιέζω τις άκρες για να σφραγίσω τη γέμιση και λειαίνω τη ραφή. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία για όλες τις πίτες και τις τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα. Τις σκεπάζω και τις αφήνω να φουσκώσουν για άλλα 15 λεπτά. Τέλος, ανακατεύω τον κρόκο με το γάλα και αλείφω τις πίτες. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 13-15 λεπτά.

Лариса Рубцова