Το Παγωτό Εκμέκ Πολίτικο είναι ένα συγκλονιστικό γλυκό που πραγματικά έχει κάνει θραύση στο διαδίκτυο και μπορώ να καταλάβω απόλυτα τον λόγο. Εγώ, λοιπόν, αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σου την αυθεντική συνταγή, για να φτιάξεις κι εσύ αυτό το υπέροχο γλυκό με το σιροπιαστό τσουρέκι, την βελούδινη κρέμα παγωτού και την αέρινη ελβετική μαρέγκα. Ακολούθησέ με βήμα-βήμα και θα δεις πόσο εύκολα μπορείς να δημιουργήσεις αυτό το αριστούργημα στην κουζίνα σου.
Υλικά για το Παγωτό Εκμέκ
Για τη βάση
- 6-7 φέτες Τσουρέκι Πολίτικο
Για το Σιρόπι
- 250 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. Νερό
- 1 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού
- Φλούδα από ένα Λεμόνι
Για το Παγωτό
- 1 Λίτρο Βουβαλίσιο Γάλα 6%-7% λιπαρά (ή 800ml Γάλα Αγελαδινό πλήρες και 150 ml Κρέμα Γάλακτος 35%)
- 6 Κρόκοι Αυγών μεγάλου Μεγέθους
- 2 βανίλιες
- 1/4 κουτ. γλυκού Μαστίχα Σκόνη
- 40 γρ. Κορν φλάουερ
Για την Ελβετική Μαρέγκα
- 4 Ασπράδια Αυγών
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2-3 σταγόνες χυμό λεμόνι
Για το Γαρνίρισμα
- 300 γρ. Κρέμα γάλακτος 35 % χτυπημένη σε Σαντιγί
- 80 γρ. Ζάχαρη άχνη
- 100 γρ. Γιαούρτι Στραγγιστό
- 100 γρ. Φιστίκια Αιγίνης χονδροκομμένα
Εκτέλεση της Συνταγής
Ετοιμασία της βάσης (Τσουρέκι)
Φτιάχνω το σιρόπι, βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα και αφήνω να βράσει για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Όσο βράζει το σιρόπι, κόβω το πολίτικο τσουρέκι σε φέτες και τις στρώνω σε ένα ταψάκι 28×20, προσπαθώντας να καλύψω όλα τα κενά. Σιροπιάζω τις φέτες από το τσουρέκι καυτές και τις αφήνω να κρυώσουν εντελώς.
Φτιάχνω το Παγωτό
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω το βουβαλίσιο γάλα, τους κρόκους αυγών, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και τη μαστίχα. Ανακατεύω όλα τα υλικά με ένα σύρμα, τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζω την κρέμα από τη φωτιά, ρίχνω το λικέρ, ανακατεύω και την αδειάζω σε ένα μπολ. Την σκεπάζω με μια μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνω να κρυώσει εντελώς εκτός ψυγείου.
Φτιάχνω την Ελβετική Μαρέγκα
Στη συνέχεια, ξεκινάω την ελβετική μαρέγκα ρίχνοντας σε ένα μπολ τα ασπράδια, τη ζάχαρη και 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού. Τα ανακατεύω σε μπεν μαρί, προσέχοντας να μη ζεσταθούν πολύ και “ψηθεί” η μαρέγκα, απλά να ζεσταθεί σαν παχύ σιρόπι. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα, το αδειάζω στον κάδο του μίξερ και χτυπάω πολύ καλά μέχρι να έχω μια γυαλιστερή και σφιχτή μαρέγκα.
Συναρμολόγηση
Ενώνω τη μαρέγκα με την κρύα κρέμα, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να αφρατέψουν. Αδειάζω την κρέμα παγωτό πάνω στις σιροπιασμένες φέτες τσουρεκιού, απλώνω πολύ καλά και τοποθετώ στην κατάψυξη για ένα βράδυ.
Το Γαρνίρισμα
Την επόμενη μέρα, φτιάχνω τη σαντιγί. Χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, ανακατεύω το γιαούρτι με την άχνη και στη συνέχεια ενσωματώνω τη σαντιγί στο μείγμα. Βάζω τη σαντιγί σε σακούλες ζαχαροπλαστικής και διακοσμώ το παγωτό εκμέκ. Πασπαλίζω με τα χονδροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 8-10 ώρες (Ψύξη/Κατάψυξη)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 8,5 – 10,5 ώρες
Χρήσιμα Tips για το Παγωτό Εκμέκ
Αν δεν βρεις βουβαλίσιο γάλα, μπορείς να αντικαταστήσεις με το μείγμα αγελαδινού γάλακτος και κρέμας γάλακτος, όπως σου έγραψα στα υλικά.
Πριν βάλεις τη μαρέγκα, βεβαιώσου ότι η κρέμα έχει κρυώσει εντελώς.
Μην παραλείψεις να σκεπάσεις την κρέμα με μεμβράνη που εφάπτεται, για να μην πιάσει πέτσα.
Για την ελβετική μαρέγκα, το μπεν μαρί πρέπει απλώς να ζεστάνει το μείγμα, όχι να το ψήσει.








