Γεια σας, φίλες-οι μου! Σήμερα θα φτιάξουμε ένα γλυκό που είναι σκέτος πειρασμός, μια πραγματικά μοσχομυριστή Παραδοσιακή Γαλατόπιτα! Είναι ένα γλυκό που αγαπάμε όλοι, ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας, από πρωινό μέχρι βραδινό. Εγώ τη φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Παραδοσιακή Γαλατόπιτα
Η Παραδοσιακή Γαλατόπιτα είναι ένα από εκείνα τα γλυκά που μας ταξιδεύουν πίσω στην παιδική μας ηλικία, στις μυρωδιές της γιαγιάς και στην απλότητα των σπιτικών γεύσεων. Με τη βελούδινη κρέμα της και το υπέροχο άρωμα πορτοκαλιού και βανίλιας, είναι ένα γλυκό που πάντα αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις. Εγώ τη λατρεύω!
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτή τη μοσχομυριστή Παραδοσιακή Γαλατόπιτα θα χρειαστούμε:
- 1 λίτρο Γάλα (πλήρες)
- 150 γρ. Καστανή ζάχαρη
- 80 γρ. Σιμιγδάλι χοντρό
- 80 γρ. Κορν φλάουρ
- 2 τεμ. Βανίλιες (σκόνη ή εκχύλισμα)
- Ξύσμα από 1 Πορτοκάλι
- 1 τσιμπιά Αλάτι
- 3 τεμ. Αυγά
- 50-60 γρ. Βούτυρο (π.χ. Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 Κρόκος αυγού (χτυπημένος με λίγο νερό, για την επάλειψη)
- Κανέλα (σε σκόνη) ή Μέλι (για σερβίρισμα)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Παραδοσιακή Γαλατόπιτα:
Ετοιμάστε μια νόστιμη κρέμα για το γλυκό σας αναμειγνύοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα, την καστανή ζάχαρη, το χοντρό σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού, μια πρέζα αλάτι και τα αυγά. Ανακατέψτε όλα τα υλικά καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Είναι σημαντικό να ανακατεύετε αδιάκοπα για να μην κολλήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας και να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Μόλις η κρέμα πήξει και αποκτήσει την επιθυμητή υφή, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ενώ η κρέμα είναι ακόμα ζεστή, προσθέστε το βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατέψτε δυνατά μέχρι να διαλυθεί εντελώς και να ενσωματωθεί ομοιόμορφα στην κρέμα, δίνοντάς της μια βελούδινη υφή.
Βουτυρώστε ένα ταψί ή τσέρκι και πασπαλίστε ελαφρά τον πάτο με λίγο σιμιγδάλι. Αδειάστε προσεκτικά το μείγμα της κρέμας στο ταψί. Για μια όμορφη χρυσαφένια κρούστα, αλείψτε την επιφάνεια της κρέμας με τον κρόκο ενός αυγού ανακατεμένο με λίγο νερό.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, με αντιστάσεις πάνω-κάτω, για περίπου 50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, ανάλογα με τον φούρνο σας. Αφού ψηθεί, αφήστε το γλυκό να κρυώσει καλά για περίπου μία ώρα πριν το σερβίρετε. Μπορείτε να το απολαύσετε πασπαλισμένο με κανέλα ή περιχυμένο με μέλι για μια μοναδική γευστική εμπειρία.
Η Συνταγή είναι της κας ArtemisTaia Arampatzi
Notes
Tips για την Τέλεια Παραδοσιακή Γαλατόπιτα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Παραδοσιακή Γαλατόπιτα σας πραγματικά ακαταμάχητη! Φροντίστε να ανακατεύετε συνεχώς την κρέμα όσο βράζει, για να μην κολλήσει και να μην σβολιάσει. Αν θέλετε ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο αγελαδινό γάλα. Για ακόμα πιο έντονο άρωμα πορτοκαλιού, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο χυμό πορτοκαλιού στην κρέμα, μαζί με το ξύσμα. Η κανέλα και το μέλι στο σερβίρισμα αναδεικνύουν τέλεια τη γεύση της!