Γεια σας, φίλες μου! Είμαι ενθουσιασμένη που θα μοιραστώ μαζί σας μια υπέροχη συνταγή για Παστίτσιο, ένα πιάτο που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Είναι ένα κλασικό ελληνικό φαγητό που συνδυάζει τέλεια τα ζυμαρικά, τον πλούσιο κιμά και την κρεμώδη μπεσαμέλ.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Παστίτσιο Παραδοσιακό
Φτιάξτε το πιο νόστιμο παστίτσιο με μοσχαρίσιο κιμά, πλούσια μπεσαμέλ και αρωματικά μπαχαρικά. Μια παραδοσιακή συνταγή που θα λατρέψετε!
Ingredients
Για να ετοιμάσουμε αυτό το πεντανόστιμο Παστίτσιο θα χρειαστούμε:
- Μακαρόνια για παστίτσιο (όσο πακέτο χρειαστείτε)
- Ελαιόλαδο
Για τον Κιμά:
- Κιμάς μοσχαρίσιος (ποσότητα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού)
- 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- Λίγο κρασί (για σβήσιμο)
- 2 ντομάτες περασμένες από το μούλτι
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 ψιλοκομμένο καρότο
- 1 ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- 1 ξύλο κανέλας
- Μοσχοκάρυδο
Για την Μπεσαμέλ:
- 1,5 λίτρο γάλα φρέσκο
- 150 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. αλεύρι
- Αλάτι
- Λευκό πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- 2 κρόκοι αυγών
- Τριμμένο κεφαλοτύρι (για ενδιάμεσα)
- Τριμμένο τυρί γκούντα (για την επιφάνεια)
Instructions
┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το παραδοσιακό Παστίτσιο :
- Ετοιμάζω τον κιμά. Τον σοτάρω με δύο ψιλοκομμένα κρεμμύδια.
- Σβήνω με λίγο κρασί.
- Βάζω δύο ντομάτες περασμένες από το μούλτι, λίγο πελτέ, ένα καρότο ψιλοκομμένο, μία πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη.
- Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ένα ξύλο κανέλας και μοσχοκάρυδο.
- Σιγοβράζω τον κιμά μέχρι να δέσει και να πιει τα υγρά του.
- Εν τω μεταξύ, βράζω τα μακαρόνια για παστίτσιο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να είναι al dente.
- Σουρώνω τα μακαρόνια και τα αφήνω στην άκρη.
- Ετοιμάζω την μπεσαμέλ: Σε μία κατσαρόλα, λιώνω το βούτυρο.
- Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω καλά με ένα σύρμα μέχρι να σχηματιστεί μία λεία ρου (δηλαδή ένα μείγμα βούτυρου-αλευριού).
- Ζεσταίνω το γάλα σε μία άλλη κατσαρόλα.
- Προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα στη ρου, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
- Συνεχίζω το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
- Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω αλάτι, λευκό πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.
- Αφήνω να κρυώσει ελαφρά και προσθέτω τους κρόκους αυγών, ανακατεύοντας γρήγορα για να ενσωματωθούν.
- Έχω ένα ταψί μπροστά μου. Στρώνω μία πρώτη στρώση μακαρονιών στον πάτο του ταψιού.
- Πάνω από τα μακαρόνια, απλώνω μία στρώση από τον κιμά.
- Πριν ρίξω την μπεσαμέλ, ρίχνω κεφαλοτύρι τριμμένο πάνω από τον κιμά.
- Συνεχίζω με μία ακόμα στρώση μακαρονιών.
- Τέλος, απλώνω ομοιόμορφα την μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια.
- Πασπαλίζω με τριμμένο τυρί γκούντα (ή άλλο τυρί που λιώνει και ροδίζει ωραία) στην επιφάνεια.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Notes
Χρήσιμα Tips για το τέλειο Παστίτσιο
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Παστίτσιο σας ακόμα πιο νόστιμο και επιτυχημένο. Για τον κιμά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα μοσχαρίσιου και χοιρινού κιμά για πιο πλούσια γεύση. Όταν βράζετε τα μακαρόνια, φροντίστε να τα αφήσετε λίγο πιο σκληρά απ' ότι συνήθως, γιατί θα μαλακώσουν κι άλλο κατά το ψήσιμο στο φούρνο. Για την μπεσαμέλ, αν θέλετε να γίνει ακόμα πιο βελούδινη, περάστε την από ένα λεπτό σουρωτήρι πριν την απλώσετε στο παστίτσιο. Μην ξεχάσετε το μοσχοκάρυδο στην μπεσαμέλ, δίνει μια χαρακτηριστική, υπέροχη γεύση!










