Τα Πουράκια Τυριού είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Εγώ τα φτιάχνω με μια αφράτη ζύμη που περιέχει γιαούρτι, γι’ αυτό γίνονται μοναδικά νόστιμα! Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα ορεκτικό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγουν ακόμα καλύτερα.


Υλικά Συνταγής

Για τη ζύμη:

  • Αυγά: 2
  • Ζεστό νερό: 100 ml
  • Λάδι: 100 ml
  • Ξηρή μαγιά: 1 πακέτο (ή φρέσκια)
  • Ζάχαρη: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Ξίδι: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Γιαούρτι: 100 γρ.
  • Μπέικιν πάουντερ: 5 γρ.
  • Τυρί τριμμένο (για τη ζύμη): 150 γρ.
  • Αλεύρι: 650-700 γρ. (όσο πάρει για απαλή ζύμη)

Για τη γέμιση:

  • Τυρί φέτα τριμμένο: 250 γρ.

Για το τηγάνισμα:

  • Λάδι (φυτικό) για το τηγάνισμα

Εκτέλεση των Πουρακιών Τυριού

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάω τη συνταγή ενεργοποιώντας τη μαγιά.

Βάζω τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι στο ζεστό νερό και αφήνω να φουσκώσει για λίγα λεπτά.

Σε αυτό το διάστημα, αναμειγνύω τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης (αυγά, λάδι, αλάτι, ξίδι, γιαούρτι, μπέικιν πάουντερ, 150 γρ. τυρί), χωρίς το αλεύρι.

Αφού ενεργοποιηθεί η μαγιά, τη βάζω στο μείγμα και ανακατεύω.

Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να πάρω μια μαλακή, αντικολλητική ζύμη.

Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά για να φουσκώσει.

Στη συνέχεια, κόβω μπαλάκια από τη ζύμη και ανοίγω σε πίτες πάχους 1-2 εκ. (μπορείς να τις κάνεις και πιο λεπτές).

Πασπαλίζω κάθε πίτα με το τριμμένο τυρί φέτα για τη γέμιση.

Τυλίγω την πρώτη στροφή και διπλώνω τις άκρες για να μην ανοίξουν στο τηγάνισμα.

Μόλις φτιάξω τα λεγόμενα πούρα, πατάω καλά τις άκρες για να σφραγίσουν.

Τηγανίζω τα Πουράκια Τυριού σε ζεστό λάδι μέχρι να ροδίσουν και να είναι έτοιμα.

Δοκιμάστε τα, πραγματικά γίνονται μοναδικά νόστιμα.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά (για το τηγάνισμα)

Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (για να ξεκουραστεί η ζύμη)


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Αντί για τυρί φέτα στη γέμιση, μπορείς να βάλεις ένα μείγμα από ανθότυρο και κεφαλοτύρι για πιο ήπια γεύση.

Μπορείς να ψήσεις τα Πουράκια Τυριού στον φούρνο στους 180°C αντί να τα τηγανίσεις, αλείφοντάς τα με κρόκο αυγού. Δες κι άλλες αλμυρές σνακ συνταγές.

Για πιο πλούσια γεύση, αντικατέστησε το λάδι της ζύμης με λιωμένο βούτυρο. Δες ιδέες για άλλα αλμυρά κεράσματα.


ΠΗΓΗ: Алексена Стоичкова