Η πρασοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο είναι μία από τις αγαπημένες μου παραδοσιακές συνταγές, γιατί σου δίνει την ικανοποίηση του να δημιουργείς κάτι από το μηδέν. Αυτή η πίτα είναι πραγματικά υπέροχη, γεμάτη με πλούσια γεύση από πράσα και τυρί, ενώ το φύλλο της γίνεται απίστευτα τραγανό και αφράτο. Είναι ιδανική για ένα οικογενειακό τραπέζι ή για ένα πλούσιο γεύμα που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σου. Μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι αξίζει τον κόπο να την φτιάξετε.
Υλικά για την Πρασοτυρόπιτα
- Για τη ζύμη:
- 1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουταλιές της σούπας περίπου αλάτι
- Νερό (όσο πάρει)
- Για τη γέμιση:
- 1 κιλό πράσα, ψιλοκομμένα
- 400 γρ. τυρί αγελαδινό
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Μαύρο πιπέρι
- Βούτυρο για το φύλλο
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε μία μεγάλη λεκάνη, ρίχνω όλα τα υλικά για τη ζύμη και προσθέτω νερό με το μάτι, μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι κανονικό και να μην κολλάει στα χέρια μου.
Έπειτα, κόβω τη ζύμη σε 12 μπαλάκια. Ανοίγω το καθένα σε μια μικρή πιτούλα και τα βουτυρώνω ανά τρεις. Τα ανοίγω μετά σε ένα μεγάλο φύλλο και το τοποθετώ στο ταψί της κουζίνας.
Ρίχνω ελαιόλαδο και τη γέμιση από τα πράσα και το τυρί. Συνεχίζω αυτή τη διαδικασία μέχρι να ανοίξω όλες τις πιτούλες σε φύλλο και να γεμίσω το ταψί.
Στο τελευταίο φύλλο βάζω αρκετό ελαιόλαδο και ψήνω την πίτα στους 200°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 25 λεπτά
Χρήσιμα Tips για την Πρασοτυρόπιτα
Για να γίνει η πρασοτυρόπιτα ακόμα πιο νόστιμη, μπορείτε να σοτάρετε τα πράσα σε λίγο ελαιόλαδο πριν τα χρησιμοποιήσετε στη γέμιση, ώστε να μαλακώσουν και να βγάλουν τη γλύκα τους.
Μην παραφορτώσετε το ταψί με τη γέμιση, γιατί το φύλλο μπορεί να μην ψηθεί σωστά.
Το ξύδι στη ζύμη βοηθάει το φύλλο να γίνει πιο τραγανό.










