Αυτή η Ρουμελιώτικη τυρόπιτα είναι η τέλεια επιλογή για εσένα που θέλεις να φτιάξεις μια πίτα με γεύση από τα παλιά. Με λίγα και απλά υλικά, μπορώ να σας εγγυηθώ ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα.Δείτε στο τέλος της Συνταγής

Χρήσιμα Tips για τη Ρουμελιώτικη Τυρόπιτα


Υλικά 

Για να φτιάξουμε αυτή τη νόστιμη τυρόπιτα, θα χρειαστούμε:

  • 5 Χωριάτικα φύλλα
  • 700 γρ. Φέτα
  • 300 γρ. Μυζήθρα
  • 4 Μεγάλα αυγά
  • 800 γρ. Φρέσκο γάλα
  • 250 γρ. Ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση 

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα.

1. Πρώτα από όλα, λαδώνω καλά ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ.

2. Σε ένα μπολ, χτυπάω τα αυγά μαζί με το ελαιόλαδο και το γάλα. σε ένα άλλο μπολ, τρίβω τα τυριά με τα χέρια μου και τα πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

3. Παίρνω ένα φύλλο και το στρώνω στο ταψί, τσαλακώνοντάς το ελαφρώς. ραντίζω με λίγο από το μείγμα των αυγών και πασπαλίζω με μια χούφτα από τα τριμμένα τυριά.

4. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με 4 στρώσεις, εναλλάξ με το φύλλο, το υγρό μείγμα και το τυρί.

5. Στρώνω από πάνω το τελευταίο φύλλο και γυρίζω τις άκρες του προς τα μέσα.

6. Περιχύνω την πίτα με το υπόλοιπο μείγμα από το γάλα και το αυγό. με ένα πιρούνι, τρυπάω όλη την επιφάνεια της πίτας.

7. Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 50-60 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Δεν υπάρχουν.

Χρήσιμα Tips για τη Ρουμελιώτικη Τυρόπιτα

  • Το φύλλο: Χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε χωριάτικο φύλλο, καθώς είναι πιο χοντρό και δίνει μια πιο παραδοσιακή γεύση στην πίτα.
  • Η υγρασία: Το μείγμα γάλακτος, αυγού και λαδιού είναι αυτό που δίνει όλη την υγρασία στην πίτα, οπότε μην το παραλείψετε.
  • Το ψήσιμο: Το τρύπημα της πίτας με το πιρούνι βοηθάει να ψηθεί ομοιόμορφα και να μη φουσκώσει υπερβολικά.