Το Σάμαλι Μπασμπούσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και αρωματικά γλυκά της Μέσης Ανατολής. Αυτό το παραδοσιακό κέικ με βάση το σιμιγδάλι, γνωστό και ως βασμπούσα, συνδυάζει την αφρατότητα του γιαουρτιού με τη γλυκιά γεύση του σιροπιού κανέλας. Όταν φτιάχνω αυτή τη συνταγή, πάντα θυμάμαι πόσο απλή αλλά και εντυπωσιακή είναι, ενώ το αποτέλεσμα πάντα ξεπερνάει τις προσδοκίες.
Υλικά για το Σάμαλι
- 1/2 φλιτζάνι και 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι απλό γιαούρτι
- 1 φλιτζάνι λεπτό σιμιγδάλι + 1 φλιτζάνι χοντρό σιμιγδάλι
- 1/3 φλιτζάνι γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 φλιτζάνι νιφάδες καρύδας
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα σε φέτες αμύγδαλα
Σιρόπι Κανέλας
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 3/4 φλιτζάνι νερό
- 1 κοντό ξυλάκι κανέλας
- 1/4 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση της Συνταγής Σάμαλι
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι η ιδανική θερμοκρασία για να ψηθεί ομοιόμορφα το σάμαλι μας.
Τοποθετώ το βούτυρο σε ένα μικρό μπολ και το λιώνω στο φούρνο μικροκυμάτων. Στη συνέχεια το αφήνω στην άκρη να κρυώσει ελαφρά πριν το χρησιμοποιήσω.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, συνδυάζω τη ζάχαρη και το γιαούρτι χτυπώντας καλά μέχρι να ενωθούν. Προσθέτω στη συνέχεια το λεπτό και το χοντρό σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το γάλα. Ανακατεύω όλα τα υλικά καλά μέχρι να φτιάξω ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ανακατεύω τελικά το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα και αφήνω το μείγμα να καθίσει για 5-10 λεπτά. Αυτός ο χρόνος αναμονής είναι σημαντικός γιατί επιτρέπει στο σιμιγδάλι να απορροφήσει τα υγρά και να διογκωθεί ελαφρά.
Μεταφέρω το μείγμα σιμιγδάλι σε ένα ελαφρώς βουτυρωμένο ταψάκι κέικ διαστάσεων 20 εκατοστών. Εξομαλύνω την επιφάνεια με μια σπάτουλα για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Ψήνω στο φούρνο σε θερμοκρασία 180 βαθμών Κελσίου για περίπου 40-45 λεπτά. Εάν χρειαστεί, βάζω το ταψί λίγο στο γκριλ ώστε να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα από πάνω. Παρακολουθώ προσεκτικά να μην καεί. Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρώ από το φούρνο.
Ενώ το κέικ ψήνεται, ετοιμάζω το απλό σιρόπι κανέλας. Σε μια μικρή κατσαρόλα, συνδυάζω τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι κανέλας. Βράζω σε υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς.
Γυρίζω τη φωτιά στο χαμηλό και αφήνω το σιρόπι για λίγα λεπτά μέχρι να σιγοβράσει και να πήξει ελαφρά. Αφαιρώ από τη φωτιά και ανακατεύω το χυμό λεμονιού που δίνει φρεσκάδα. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια αφαιρώ το ξυλάκι κανέλας.
Μόλις αφαιρέσω το σάμαλι από το φούρνο, χύνω αμέσως το κρύο σιρόπι στη ζεστή βασμπούσα. Αυτή η αντίθεση θερμοκρασίας είναι το μυστικό για την τέλεια απορρόφηση του σιροπιού.
Αφήνω το γλυκό να κρυώσει τελείως ώστε το σιρόπι να απορροφηθεί πλήρως από το κέικ. Για καλύτερα αποτελέσματα, αφήνω το να καθίσει για 1 ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρω.
Όταν είναι έτοιμο να σερβιριστεί, τοποθετώ από πάνω τα τσιπ καρύδας και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα για διακόσμηση. Κόβω σε κομμάτια και απολαμβάνω το υπέροχο σάμαλι!
Χρήσιμα Tips για την Παραδοσιακή Βασμπούσα
Για να έχω τα καλύτερα αποτελέσματα με το σάμαλι, φροντίζω να χρησιμοποιώ γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, είναι σημαντικό το σιρόπι να είναι εντελώς κρύο όταν το χύνω στο ζεστό κέικ. Τέλος, αφήνω πάντα αρκετό χρόνο για την απορρόφηση του σιροπιού πριν το σερβίρω.
Χρόνοι Προετοιμασίας
- Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
- Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά
- Χρόνος Αναμονής: 1 ώρα (για απορρόφηση σιροπιού)
themediterraneandish.com












