Ενα πιάτο που φέρνει στο νου το καλοκαίρι, τη θάλασσα και τις γεύσεις της Ελλάδας: Οι Σαρδέλες Ψητές! Είναι ένα φαγητό που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση, είναι υγιεινό και γίνεται πανεύκολα. Εγώ την λατρεύω και την ετοιμάζω κάθε φορά που θέλω ένα γρήγορο και νόστιμο ψάρι!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σαρδέλες Ψητές
Oi Σαρδέλες Ψητές είναι ένα πιάτο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ελληνική παράδοση και το καλοκαίρι. Είναι ένα ψάρι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, οικονομικό και απίστευτα νόστιμο όταν ψηθεί σωστά. Με λίγα απλά υλικά, μπορείτε να έχετε ένα υπέροχο γεύμα που θα σας ταξιδέψει στη θάλασσα. Εγώ τη φτιάχνω πολύ συχνά, είναι από τις αγαπημένες μου!
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτή την πεντανόστιμη Σαρδέλα Ψητή θα χρειαστούμε:
- 1 κιλό Σαρδέλες (φρέσκες, καθαρισμένες)
- Ελαιόλαδο (για το ταψί και τη σάλτσα)
- Αλάτι (για τα ψάρια)
- Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο, για τα ψάρια)
- 2-3 μέτριες Ντομάτες (τριμμένες)
- 1-2 Φρέσκες ντομάτες (κομμένες σε φέτες)
- ½ Λεμόνι (κομμένο σε κομματάκια ή ροδέλες)
- 1 ματσάκι Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- 1 τεμ. Λεμόνι (χυμός από ολόκληρο λεμόνι)
- ½ ποτήρι Νερό
Instructions
- Ξεκινήστε λαδώνοντας ελαφρά ένα ταψί και τοποθετώντας τα ψάρια σας όμορφα και ομοιόμορφα μέσα σε αυτό. Αλατοπιπερώστε τα ψάρια γενναιόδωρα και από τις δύο πλευρές για να αποκτήσουν πλούσια γεύση.
- Στη συνέχεια, προσθέστε φρεσκοτριμμένη ντομάτα (ιδανικά δικιά σας, αν έχετε) και μερικές λεπτές φέτες φρέσκιας ντομάτας πάνω από τα ψάρια. Κόψτε το μισό λεμόνι σε μικρά κομματάκια και σκορπίστε τα στο ταψί. Ψιλοκόψτε μαϊντανό και πασπαλίστε τον ομοιόμορφα. Στύψτε ένα λεμόνι για να πάρετε τον χυμό του και περιχύστε τον πάνω από τα ψάρια. Προσθέστε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και μισό ποτήρι νερό στο ταψί.
- Για όσους προτιμούν πιο απλές γεύσεις, μπορείτε να παραλείψετε τη ντομάτα, το λεμόνι και τον μαϊντανό, αφήνοντας τα ψάρια μόνο με αλάτι και πιπέρι. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, με λειτουργία αέρα, μέχρι το φαγητό να μείνει μόνο με το λαδάκι του και τα ψάρια να είναι όμορφα ψημένα και τρυφερά.
Η Συνταγή είναι της κας Βουλα Πολυζου
Notes
Tips για την Τέλεια Σαρδέλα Ψητή
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει οι Σαρδέλες αρωματικές και πεντανόστιμες! Επιλέξτε φρέσκες σαρδέλες με λαμπερά μάτια και σφιχτό σώμα. Αν μπορείτε, ζητήστε από τον ψαρά να σας τις καθαρίσει. Μην τις παραψήσετε, γιατί οι σαρδέλες είναι μικρά ψάρια και στεγνώνουν εύκολα. Θέλουμε να μείνουν ζουμερές! Η προσθήκη του μαϊντανού και του λεμονιού στη σάλτσα δίνει απίστευτο άρωμα και φρεσκάδα. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη ρίγανη αν σας αρέσει.










