Ενα γλυκό που σίγουρα θα σε ταξιδέψει πίσω στα παιδικά σου χρόνια: τους σβίγκους. Μοιάζουν πολύ με τους αγαπημένους μας λουκουμάδες, αλλά είναι κάτι σαν τηγανιτά σουδάκια, που όταν βουτάνε στο σιρόπι γίνονται απλά υπέροχοι. Είναι το τέλειο σπιτικό γλυκό για να προσφέρεις στους αγαπημένους σου.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Σβίγκοι
Μάθε πώς να φτιάξεις σβίγκους, ένα παραδοσιακό γλυκό που μοιάζει με λουκουμάδες, αλλά είναι ακόμα πιο αφράτο! Ακολούθησε τη συνταγή για ένα μελωμένο, τέλειο αποτέλεσμα.
Ingredients
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:
- 1½ φλιτζάνι Νερό
- ½ φλιτζάνι Βούτυρο
- 1 πρέζα Αλάτι
- 1 ξυλάκι Κανέλας
- 1½ φλιτζάνι Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γ.ο.χ.)
- 5 μεσαία Αυγά
- Άφθονο Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι:
- 1 φλιτζάνι Νερό
- 1 φλιτζάνι Ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι Μέλι
- 1 ξυλάκι Κανέλας
- 4-5 καρφάκια Γαρίφαλλο
Για το σερβίρισμα:
- Χοντροκομμένα καρύδια
- Μπόλικη κανέλα
Instructions
Η συνταγή για τους Σβίγγους, που μοιάζουν με τηγανιτά σουδάκια και τους αγαπημένους μας λουκουμάδες, ξεκινάει σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό, βούτυρο, μια πρέζα αλάτι και ένα ξυλάκι κανέλας. Αφού πάρουν μια βράση και κοχλάσουν, αφαιρούμε την κανέλα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως αλεύρι. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως στη ζύμη. Λαδώνουμε τα χέρια και ένα κουτάλι και παίρνουμε κουταλιά-κουταλιά το μείγμα, δίνοντάς του το σχήμα του λουκουμά ή όποιο άλλο σχήμα προτιμάμε. Τηγανίζουμε τους Σβίγγους λίγους-λίγους σε κατσαρόλα με άφθονο καυτό ηλιέλαιο. Όταν αρχίσουν να φουσκώνουν, τους ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Τους βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.
Για το τελικό σερβίρισμα, ετοιμάζουμε ένα σιρόπι βράζοντας νερό, ζάχαρη, μέλι, κανέλα και γαρύφαλλο για 5 λεπτά. Σερβίρουμε τους Σβίγγους ζεστούς, περιχύνοντάς τους με το σιρόπι και πασπαλίζοντάς τους με χοντροκομμένα καρύδια και μπόλικη κανέλα, που τους δίνει μια υπέροχη γεύση.
Η Συνταγή εναι της αγαπημένης Ελινα Σκλαβου
Χρήσιμα Tips για τους Σβίγκους
- Σωστή υφή ζύμης: Μην παραλείψεις να αφήσεις τη ζύμη να κρυώσει πριν προσθέσεις τα αυγά, αλλιώς θα ψηθούν μέσα στο μείγμα.
- Θερμοκρασία λαδιού: Το λάδι πρέπει να είναι πολύ καυτό όταν ρίξεις τους σβίγκους, για να φουσκώσουν αμέσως και να γίνουν τραγανοί εξωτερικά και αφράτοι εσωτερικά.
- Σωστό σιρόπι: Το σιρόπι πρέπει να είναι χλιαρό ή κρύο όταν το ρίξεις πάνω στους ζεστούς σβίγκους, για να μην τους μουλιάσει.






