Τα Σιμίτια είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό αρτοσκεύασμα που συνδυάζει την αφράτη υφή με τη γλυκιά γεύση από τη μελάσα ή το πετιμέζι και το άρωμα του σουσαμιού. Είναι ιδανικά για όλες τις ώρες της ημέρας, από το πρωινό μέχρι το απογευματινό καφεδάκι. Εγώ τα φτιάχνω πάντα σε μεγάλες ποσότητες γιατί εξαφανίζονται αμέσως!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Σιμίτια

Κοντινό πλάνο σε Σιμίτια, που αναδεικνύει την αφράτη υφή του και τη γλυκιά επικάλυψη με σουσάμι.

Σήμερα θα φτιάξουμε μία παραδοσιακή συνταγή που θυμίζει τα παλιά, τα αγαπημένα Σιμίτια. Είναι ένας τύπος ψωμιού σε σχήμα κουλουριού, με υπέροχη γεύση και ακαταμάχητη υφή, που εγώ τα φτιάχνω συχνά για πρωινό ή κολατσιό και όλοι τα λατρεύουν!

Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 50 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα κουλούρια, θα χρειαστούμε:

Για το προζύμι:

  • 100 γρ. Χλιαρό νερό
  • 200 γρ. Χλιαρό γάλα
  • 5 γρ. Μαγιά ξηρή
  • 5 γρ. Ζάχαρη
  • 20 γρ. Αλεύρι (κατά προτίμηση για τσουρέκια)

Για το ζυμάρι:

  • 30 γρ. Ηλιέλαιο
  • 8 γρ. Αλάτι
  • 20 γρ. Βούτυρο (μαλακό)
  • 480 γρ. Αλεύρι για τσουρέκια
  • 60 γρ. Μελάσα ή πετιμέζι
  • Σουσάμι για το τελείωμα

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα, παραδοσιακά κουλούρια.

για το προζύμι

    Ετοιμάζω το προζύμι μου ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Το βάζω σε ένα ζεστό μέρος για να ανέβει και να φουσκώσει.

για το ζυμάρι

    Όταν το προζύμι είναι έτοιμο, βάζω σε ένα σκεύος το κοσκινισμένο αλεύρι. Ρίχνω το ηλιέλαιο και το αλάτι και αρχίζω να ζυμώνω. Τέλος, προσθέτω λίγο λίγο το μαλακό βούτυρο. Εγώ τα έβαλα όλα στην κουζινομηχανή με την ίδια σειρά. Όταν η ζύμη μαζευτεί γύρω από τον γάντζο και γίνει ελαστική, είναι έτοιμη. Τη βάζω σε ένα ελαφρά λαδωμένο σκεύος με καπάκι και την αφήνω να ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

για το πλάσιμο και το ψήσιμο

    Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί, λαδώνω ελαφρά τον πάγκο μου και κόβω το ζυμάρι σε μπαλάκια των 93 γρ. Τα καλύπτω με μεμβράνη και τα αφήνω 15 λεπτά να ξεκουραστούν. Στη συνέχεια, ανοίγω τα μπαλάκια σε μπαστούνια, τα στρίβω για να δώσω το σχήμα του κουλουριού και τα περνάω πρώτα από τη μελάσα ή το πετιμέζι και μετά από το σουσάμι. Τα αραδιάζω σε ένα ταψί που έχω στρώσει λαδόκολλα. Τα αφήνω να φουσκώσουν λίγο ακόμη για περίπου 15 λεπτά. Τέλος, τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

    Η Συνταγή είναι της κας Anna Lampropouloy

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Σιμίτια σας ακόμα πιο επιτυχημένα:

  • Αλεύρι: Η χρήση αλεύρι για τσουρέκια ή άλλου δυνατού αλεύρου είναι σημαντική για να φουσκώσει σωστά το ζυμάρι.
  • Ζύμωμα: Αν δεν έχετε κουζινομηχανή, ζυμώστε με τα χέρια σας για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
  • Φούσκωμα: Το ζυμάρι πρέπει να βρίσκεται σε ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον για να φουσκώσει. Μπορείτε να το βάλετε στον φούρνο με αναμμένο μόνο το φως.
  • Πετιμέζι: Αν δεν βρείτε μελάσα, το πετιμέζι είναι η ιδανική εναλλακτική για την αυθεντική γεύση.
  • Ψήσιμο: Μην τα ψήσετε παραπάνω από 30 λεπτά, γιατί θα σκληρύνουν. Πρέπει να μείνουν αφράτα στο εσωτερικό τους.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή