Τα Σμυρναίικα Γαλακτομπουρεκάκια είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που μας γεμίζει με υπέροχα αρώματα και γεύση, επειδή αυτή η συνταγή περιλαμβάνει την αυθεντική, κρεμώδη σμυρναίικη κρέμα, αρωματισμένη με βανίλια και ξύσμα εσπεριδοειδών, άρα σας δείχνω πώς να φτιάξετε αυτά τα ~20 κομμάτια σιροπιαστών μικρών φακέλλων με τον πιο εύκολο και πετυχημένο τρόπο, λοιπόν είναι σίγουρο ότι θα γίνουν η αγαπημένη σας γλυκιά συνήθεια.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Σμυρναίικα Γαλακτομπουρεκάκια: Η Παραδοσιακή Συνταγή

Σμυρναίικα Γαλακτομπουρεκάκια: Η Παραδοσιακή Συνταγή

Φτιάξτε τα αυθεντικά Σμυρναίικα Γαλακτομπουρεκάκια με την πιο κρεμώδη σμυρναίικη κρέμα, αρωματισμένα με μαστίχα και λεμόνι. Μια παραδοσιακή, σιροπιαστή απόλαυση!

Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Additional Time 2 hours 15 minutes
Total Time 3 hours 25 minutes

Ingredients

Για την κρέμα:

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 βανιλίνη ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι
  • (Προαιρετικά) ½ κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
  • (Προαιρετικά) 1 κ.γ. ροδόνερο

Για τα φύλλα:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο (μισό αγελάδος – μισό πρόβειο ή γίδινο)

Για το σιρόπι:

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.σ. μέλι ή γλυκόζη (προαιρετικά)

Instructions

Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι, επειδή πρέπει να είναι κρύο όταν το ρίξουμε στα ζεστά γαλακτομπουρεκάκια. Βράζω όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5-6 λεπτά. Το κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω στην άκρη να κρυώσει.

Στη συνέχεια, ετοιμάζω την κρέμα. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ρίχνω το σιμιγδάλι σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη μέχρι να πήξει η κρέμα.

Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Ανακατεύω καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Όταν πέσει λίγο η θερμοκρασία της κρέμας, προσθέτω τα αυγά και ανακατεύω πολύ καλά για να ενσωματωθούν. Αν θέλω, ρίχνω και τη μαστίχα ή το ροδόνερο για επιπλέον άρωμα. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει για 10-15 λεπτά για να "δέσει" και να σταθεροποιηθεί.

Στήνω τα Σμυρναίικα Γαλακτομπουρεκάκια. Κόβω κάθε φύλλο κρούστας στα τρία κάθετα, ώστε να έχω μακριές λωρίδες. Παίρνω δύο λωρίδες φύλλου, τις βουτυρώνω ανάμεσα και βάζω μία κουταλιά κρέμα στην άκρη.

Διπλώνω το φύλλο σε φακελάκι ή ρολάκι, κλείνοντας την κρέμα μέσα. Τοποθετώ τα γαλακτομπουρεκάκια σε βουτυρωμένο ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω για να μη μας ανοίξουν στο ψήσιμο. Αλείφω την επιφάνεια από τα γαλακτομπουρεκάκια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

Ψήνω στους 180°C (πάνω-κάτω ή αέρα) για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.

Τέλος, ρίχνω το κρύο σιρόπι πάνω στα ζεστά γαλακτομπουρεκάκια, αμέσως μόλις τα βγάλω από τον φούρνο. Τα αφήνω να απορροφήσουν το σιρόπι και να σταθούν τουλάχιστον 2 ώρες πριν τα σερβίρω. Καλή απόλαυση!

-with Στέλλα Καραγιαννη.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για τα Σμυρναίικα Γαλακτομπουρεκάκια

  • Σιρόπι: Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό (ή το αντίστροφο), γιατί έτσι θα γίνει τραγανό το φύλλο και δεν θα λασπώσει.
  • Βούτυρο: Για τα φύλλα, χρησιμοποιήστε μισό αγελάδος και μισό πρόβειο ή γίδινο βούτυρο, επειδή αυτό δίνει το χαρακτηριστικό παραδοσιακό άρωμα.
  • Ελαφριά Εκδοχή: Αν θέλετε πιο “ελαφριά” εκδοχή, αντικαταστήστε ⅓ του σιμιγδαλιού με κορν φλάουρ.
  • Κρέμα: Προσθέστε τα αυγά στην κρέμα μόνο αφού πέσει λίγο η θερμοκρασία, ώστε να μην ψηθούν και “κόψουν” τη σάλτσα.

Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: