Το Σουφλέ Ζυμαρικών – Ογκρατέν είναι ένα πιάτο που θα λατρέψετε και θα εντυπωσιάσετε τους φίλους σας. Αυτή τη συνταγή την έχω δουλέψει μαζί με έναν Ιταλό σεφ και φίλο μου, καταλήγοντας σε αυτή την εκτέλεση που είναι πολύ νόστιμη. Μετά από πολλές δοκιμές, σας την παρουσιάζουμε για να απολαύσετε ένα πιάτο με πλούσια γεύση, αν και η εκτέλεση θέλει λίγη προσοχή.
Υλικά για το Σουφλέ Ζυμαρικών
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 3 καρότα
- 1 συσκευασία φρέσκα μανιτάρια άσπρα ή κονσέρβα
- 1 μικρό παριζάκι ή 350 γραμμάρια ζαμπόν σε κύβους
- 300 γραμμάρια μπέικον
- 200 γραμμάρια ένταμ τριμμένο
- 200 γραμμάρια γκούντα τριμμένο
- 200 γραμμάρια ρεγκάτο τριμμένο ή γκεριγκολ
- 1 πακέτο λαζάνια ή ζυμαρικά λιγκουίνι
- 1 κρέμα γάλακτος 500 ml
- 4 αυγά
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κούπα γάλα εβαπορέ
- Λίγο ελαιόλαδο
- 1 συσκευασία χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο 250 ml
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε ένα μικρό κατσαρόλι ή σε ένα βαθύ τηγάνι TEFAL, ρίχνω λίγο λάδι. Κόβω το κρεμμύδι και το τσιγαρίζω. Έπειτα, προσθέτω τα 3 καρότα τριμμένα και τα τσιγαρίζω και αυτά. Προσθέτω σε μικρά κομματάκια το ζαμπόν ή το παριζάκι, ό,τι εσείς θέλετε, μαζί με το μπέικον, επίσης σε μικρά κομμάτια, και τα τσιγαρίζω.
Στη συνέχεια, προσθέτω τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια και ρίχνω αλάτι και πιπέρι. Αφού τσιγαριστούν λίγο και τα μανιτάρια, ρίχνω το μικρό πουμαρό χυμό ντομάτας και ανακατεύω. Μόλις βράσει το μείγμα με την ντομάτα και δείτε ότι έχει μείνει μόνο το λάδι, σβήνω το μάτι και το αφήνω να κρυώσει.
Έπειτα, σε μια κατσαρόλα βάζω νερό μέχρι τη μέση και αφού βράσει, ρίχνω 2 κουταλιές της σούπας αλάτι, ανακατεύω και ρίχνω τα λαζάνια για 10 λεπτά. Στην αρχή ανακατεύω συνεχώς για να μην κολλήσουν. Αφού βράσουν τα λαζάνια, τα σουρώνω και αδειάζω το νερό από την κατσαρόλα. Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα ένα κομμάτι βούτυρο, και μόλις λιώσει, σβήνω το μάτι και ρίχνω μέσα τα λαζάνια. Βάζω το καπάκι της κατσαρόλας και την κουνάω πάνω-κάτω κρατώντας το καπάκι για να τσιγαριστούν τα μακαρόνια και το βούτυρο να πάει παντού.
Μετά, παίρνω ένα ταψί τετράγωνο ή πυρίμαχο, ό,τι έχει ο καθένας, και το βουτυρώνω παντού με το υπόλοιπο κομμάτι από το βούτυρο. Ρίχνω στο ταψί τα βρασμένα λαζάνια να πάνε σε όλη την επιφάνεια. Μετά, ρίχνω τη γέμιση που έχω φτιάξει στο τηγάνι και το μισό μέρος από τα τριμμένα τυριά που έχω ανακατέψει σε ένα μπολ όλα μαζί. Τα ανακατεύω όλα μαζί με μια πιρούνα για να πάνε όλα τα υλικά ομοιόμορφα παντού.
Στη συνέχεια, παίρνω το υπόλοιπο μέρος από το τριμμένο τυρί και το ρίχνω από πάνω ομοιόμορφα για να καλύψει όλη τη γέμιση και το ταψί, ώστε να μην φαίνονται τα μακαρόνια. Σε ένα μπολ, ρίχνω όλο το γάλα εβαπορέ και τα αυγά και τα χτυπάω μέχρι να γίνουν ένα με το γάλα. Στη συνέχεια, ρίχνω ομοιόμορφα το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Αμέσως μετά, ρίχνω πάλι ομοιόμορφα την κρέμα γάλακτος, η οποία πρέπει να πάει παντού στο ταψί.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά, τοποθετώ το ταψί και ψήνω για περίπου μία ώρα στους 200 βαθμούς. Έχω και το νου μου! Μόνο θέλει μια μικρή προσοχή στο αλάτι, διότι έχω ρίξει αλάτι στα μακαρόνια όταν έβραζαν, και επίσης όλα τα τυριά έχουν την αλμύρα τους.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20-30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips για το Σουφλέ Ζυμαρικών
Για να γίνει το σουφλέ ζυμαρικών ακόμα πιο νόστιμο, βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά έχουν αναμειχθεί καλά στο ταψί.
Τα μανιτάρια πρέπει να καθαριστούν με ένα μικρό μαχαίρι ή με έναν καθαριστή και όχι να πλυθούν, διότι έχουν την ιδιότητα να ρουφούν την υγρασία και αυτό δεν είναι καλό στο τσιγάρισμα.
Το φαγητό αυτό είναι λίγο λιπαρό και ίσως τα υλικά σας φανούν ακριβά λόγω της κρίσης, αλλά αξίζει τον κόπο να το φτιάξετε έστω μία φορά.
Καλή επιτυχία
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ
Δείτε το βίντεο της Συνταγής












