Με δέκα φύλλα είτε σπιτικά είτε έτοιμα.
Η δική μου σήμερα με την τεχνική του ανοίγματος 5 – 5 με αλεύρι ή νισεστέ ενδιάμεσα από κάθε φύλλο.
Η ζύμη είναι η κλασική.

Υλικά:

700 γρ αλεύρι μάνα ειδικό για πίτες
1/2 σφηνάκι ελαιόλαδο
Δύο σταγόνες ξύδι
Αλάτι
Και νερό όσο πάρει.

Γεμιση
300-400γρ τυρί
1 μεγάλο ή 2 μικρά αυγά
1 φλ.ελλ.καφέ γάλα.

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε τα 5 φύλλα πρώτα όσο ένα πιάτο φρούτου. Μετά βάζουμε αρκετό αλεύρι ή νισεστέ ανάμεσα από κάθε φύλλο και τα στοιβιάζουμε.
Τα ανοίγουμε όλα μαζί μία φορά να μεγαλώσει σαν πιατέλα. Μετά αφαιρούμε 1 -1 φύλλο βάζοντας πάλι λίγο αλεύρι ανάμεσα τους ειδικά στις άκρες. Έτσι τα πάνω πάνε κάτω και τα κάτω πάνω.
Ξανά ανοίγουμε τα φύλλα όσο το ταψί μας. Το ποσό χοντρά ή λεπτά θα γίνουν εξαρτάται από εσάς.

Μπορείτε να ανοίξετε το πρώτο και το τελευταίο μεγαλύτερο από το ταψί για να φτιάξετε τον κόθρο
Προσοχή αν τα φύλλα είναι πολύ μαλακά και κολλάνε δεν θα πετύχει.
Θα κολλάνε εύκολα μεταξύ τους και δεν θα μπορείτε να τα ξεχωρίσετε.
Λαδώνουμε το ταψί στρώνουμε φύλλο βουτυρόλαδο μέχρι τα 4 πρώτα φύλλα .
Έχουμε τρίψει το τυρί μας και το σκορπάμε αραιά στην επιφάνεια του φύλλου. Βάζουμε το 5ο φύλλο βουτυρόλαδο και τυρί σκόρπιο και πάλι
στο 6ο φύλλο βουτυρόλαδο και τυρί.

Τέλος τοποθετούμε τα υπόλοιπα 4 εναπομείναντα φύλλα με βουτυρόλαδο ενδιάμεσα και τυλίγουμε τις άκρες που εξέχουν σε κόθρο.
Χαράζουμε την πίτα και χτυπάμε μαζί 1 – 2 αυγά και 1 φλυτζάνι ελλ.καφέ γάλα
κατά προτίμηση εβαπορέ.
Τέλος αλείφουμε με το βουτυρόλαδο την επιφάνεια ρίχνουμε το μίγμα αυγό- γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Αφήνουμε 1-2 ώρες στο ψυγείο να ρουφήξουν τα φύλλα το αυγό-γάλα
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα ώσπου να ψηθεί η πίτα.

Συμβουλές
1ο μυστικό: Ζυμώνουμε πολύ καλά να γίνει το ζυμάρι σαν βελούδο στην υφή.
2ο : ελαφρώς σφιχτή ζύμη (Όχι πολύ, να μην κολλάει όμως καθόλου στα χέρια. )
3ο: αφήνουμε σκεπασμένο με βρεγμένη λαδόκολλα από πάνω και πετσέτα σχεδόν 1 ώρα.
4ο: όταν ανοίξετε τα φύλλα τινάξτε το περίσσιο αλεύρι από πάνω τους.
5ο :βάλτε 70-100γρ Βιτάμ ή φρέσκο βούτυρο (να λιώσει το Βιτάμ) και άλλο τόσο ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων.

Η Συνταγή είναι της κας Pantelidoy Oyrania

…..