Σπανακοπιτα ή Τυρόπιτα

Υλικά:

Για το φύλλο:

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι σκληρό, χωρισμένο (475 γρ.)
3/4 φλιτζάνι αλεύρι σκληρό για το τύλιγμα του φύλλου (περίπου 150 γρ.)
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (για τη ζύμη)
½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (για το υπόλοιπο)
1 κουταλιά της σούπας ψιλό σιμιγδάλι (κατά τη συναρμολόγηση της σπανακόπιτας)
3/4 φλιτζάνι ζεστό νερό (230 γρ.)
20 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, για το άλειμμα κάθε φύλλου φύλλου (περίπου ¾ φλιτζάνι)

Για τη γέμιση με σπανάκι:
500 γρ σπανάκι κομμένο
100 γραμμάρια σέσκουλα (1 ματσάκι) * Προαιρετικά
3 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
10 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
1 φλιτζάνι Άνηθος, ψιλοκομμένος (1 ματσάκι)
1 κουταλιά της σούπας ψιλό σιμιγδαλι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 πρέζες αλάτι
2 πρέζες πιπέρι

ή για την γέμιση τυριού
3 ½ φλ. γάλα φρέσκο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Πιπέρι
200 γρ. κεφαλογραβιέρα
6 αυγά (ή 4 αν προτιμάτε)
600 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή

Εκτέλεση:

Ξεκινήστε με την παρασκευή της γέμισης με σπανακόπιτα γιατί πρέπει να κρυώσει πριν την προσθέσετε στη σπανακόπιτα.
Ετοιμάζουμε τα υλικά πλένοντας καλά το σπανάκι, αλλάζοντας 3 νερά, και κόβοντας το κοτσάνι. Αν τα φύλλα είναι πολύ μεγάλα κόψτε τα στη μέση. Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμυδάκια,
τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Θρυμματίζετε τη φέτα με ένα πιρούνι λίγο πριν είστε έτοιμοι να την προσθέσετε στη γέμιση.

Για τη γέμιση: Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και μόλις ασπρίσει προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο και τα αφήνουμε να σοταριστούν
όλα μαζί για 1 λεπτό περίπου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και το σέσκουλο στην κατσαρόλα σε δόσεις και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν και να τα έχετε προσθέσει όλα μέσα στην κατσαρόλα.
Το αλατοπιπερώνουμε με 2 πρέζες αλάτι και 2 πρέζες πιπέρι και σβήνουμε τη φωτιά. Δεν θέλω να σωτάρω το σπανάκι σε αυτό το στάδιο. Σκοπός μου είναι να μαραθει για να το ανακατέψω με τα υπόλοιπα
υλικά.
Προσθέστε τη γέμιση σε ένα σουρωτήρι και αφήστε τη να στραγγίσει από τους χυμούς της για περίπου 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και μετά τοποθετήστε τη στο ψυγείο για ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 ώρα.
Βγάζετε τη γέμιση από το ψυγείο και λίγο πριν είστε έτοιμοι να τη προσθέσετε στην πίτα, ανακατέψτε 1 κ.σ. αλεύρι σιμιγδάλι.

Για το φύλλο: Προσθέστε 2 φλιτζάνια αλεύρι σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ και ανακατέψτε το αλάτι.
Κάνουμε μια τρύπα στο κέντρο του αλευριού και προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 1 κουταλιά της σούπας ξύδι. Στη συνέχεια ανακατεύουμε σιγά σιγά στο ζεστό νερό.
Αφού το αλεύρι έχει απορροφήσει όλο το νερό, προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι δυνατό αλεύρι και το ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια «βαριά» ζύμη.
Προσθέστε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ, ρίξτε ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο από πάνω και κάντε μασάζ για να καλυφθεί όλη η ζύμη.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, τη μεταφέρετε στον πάγκο της κουζίνας σας, πασπαλίζετε λίγο αλεύρι και της δίνετε μερικές διπλώσεις για να της δώσει ένα κυλινδρικό σχήμα.
Χωρίστε το σε 3 μέρη αλλά κόψτε μόνο ένα. Χωρίζουμε τα άλλα 2 κομμάτια σε 5 μπάλες ίδιου μήκους. Έτσι έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι ζύμης που θα το απλώσουμε στη βάση της πίτας και 5 ίσα κομμάτια, 6 συνολικά. Θα χρησιμοποιήσουμε 3 στο κάτω μέρος και 3 στο πάνω μέρος της πίτας.

Ξεκινάμε δουλεύοντας τη μεγαλύτερη μπάλα ζύμης, την οποία θα ανοιγουμε σε ένα πολύ λεπτό φύλλο μεγέθους περίπου 38-40 cm. Αυτό το μήκος θα καλύψει τον πάτο και τις άκρες του ταψιού και θα προεξέχει με αρκετό μήκος ώστε να το στρίψουμε περιμετρικά και να φτιάξουμε τον κρόθο της πιτας.
Ενώ ανοιγετε την πρώτη μπάλα ζύμης, θα πρέπει να κρατήσετε τις υπόλοιπες 5 μπάλες σε ένα μπολ σκεπασμένο για να μην στεγνώσουν.
Στρώνουμε το πρώτο φύλλο στον πάτο του ταψιού, το λαδώνουμε γενναιόδωρα με ένα πινέλο και μετά πασπαλίζουμε 1 κουταλιά της σούπας ψιλό σιμιγδάλι αλεύρι.
Στη συνέχεια, στρώνετε το δεύτερο φύλλο φύλλου και το πιέζετε ελαφρά με τα δάχτυλά σας, ώστε να δημιουργηθούν πιέτες που θα σας βοηθήσουν να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να ψηθούν ομοιόμορφα. Λαδώστε καλά με πινέλο με ελαιόλαδο και μην ξεχάσετε να λαδώσετε και τα πλαϊνά.

Αφού στρώσετε το τρίτο φύλλο φύλλου, ρίχνετε τη γέμιση και απλώνετε ομοιόμορφα με τη βοήθεια ενός κουταλιού ή ενός μαχαιριού.
Πάνω από τη γέμιση στρώνετε τα υπόλοιπα 3 φύλλα φύλλου, λαδώνοντάς τα γενναιόδωρα και σουρωνοντας κάθε φορά που προσθέτετε ένα φύλλο.
Αφού προσθέσουμε το τελευταίο φύλλο, λαδώνουμε καλά την επιφάνεια.
Μετράμε περίπου 2 εκ. από το φύλλο που προεξέχει έξω από το ταψί και κόβουμε ό,τι υπερβαίνει.
Για να γίνει ο κρόθος της πιτας γυρίζουμε και να στρίβουμε το φύλλο που προεξέχει μέσα στο ταψί.
Κόβουμε τη σπανακόπιτα σε 12 κομμάτια πριν τη βάλουμε στο φούρνο. Τα κοψίματα πρέπει να είναι βαθιά και βεβαιωθείτε ότι το μαχαίρι σας πηγαίνει μέχρι το κάτω μέρος του ταψιού.
Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα γιατί βοηθά στο ομοιόμορφο ψήσιμο της σπανακόπιτας και επίσης γιατί θα είναι πιο εύκολο να την κόψετε αφού ψηθεί.
Ψήνουμε στους 180C στην κάτω σχάρα του φούρνου για 45 λεπτά. Η Πιτα είναι έτοιμη όταν ροδίσει.

Αφού ψηθεί η πιτα κόβουμε 1 κομμάτι και απλώνουμε τα υπόλοιπα κομμάτια στο ταψί και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει έτσι.
Αυτό το απλό και εύκολο κόλπο βοηθά τη σπανακόπιτα να παραμείνει τραγανή για πολλές μέρες ακόμα κι αν αποφασίσετε να την προσθέσετε στο ψυγείο.
Φυλάσσετε τη πιτα σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες ή στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο για έως και 2 εβδομάδες.

 

Προηγούμενο άρθροΤα πιο ωραία κουλουράκια πορτοκαλιού…
Επόμενο άρθροΧοιρινό φιλέτο με κρεμμύδια καρότα σέλινο φρέσκο ​​δεντρολίβανο σκόρδο και κόκκινο κρασί