Πόσες φορές έχουμε βγει έξω και έχουμε πληρώσει ένα σκασμό λεφτά για μια τυροκαυτερή, ενώ μπορούμε να την φτιάξουμε στο σπίτι πανεύκολα και πολύ πιο οικονομικά! Είναι ιδανική για να συνοδεύσει τα ψητά μας, ένα κρασάκι ή ακόμα και μια απλή φρυγανιά. 

Σπιτική Τυροκαυτερή

Ένα μπολ με λευκή, κρεμώδη σπιτική τυροκαυτερή, πασπαλισμένη με κόκκινη πάπρικα και γαρνιρισμένη με μια ολόκληρη πιπεριά τσίλι.

Εύκολη και πεντανόστιμη σπιτική τυροκαυτερή με φέτα, γιαούρτι και καυτερή πιπεριά. Φτιάξτε τη γρήγορα και οικονομικά με λίγα υλικά!

Prep Time 5 minutes
Additional Time 20 minutes
Total Time 25 minutes

Ingredients

  • Θα χρειαστούμε:
  • 200 γραμμάρια φέτα (ό,τι φέτα μας αρέσει)
  • 3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι (εγώ βάζω στραγγιστό, αλλά και το απλό κάνει)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
  • Λίγο αλάτι (με προσοχή, η φέτα είναι ήδη αλμυρή)
  • 2 καυτερές πιπεριές (αν είναι ψημένες στο λάδι, ακόμα καλύτερα! Αν όχι, κι οι φρέσκες κάνουν)
  • Για το σερβίρισμα:
  • Πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)

Instructions

┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊

    Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα μούλτι (ή μπλέντερ).
    Ρίχνω μέσα στο μούλτι τη φέτα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και λίγο αλάτι.
    Προσθέτω τις καυτερές πιπεριές. Εγώ έβαλα δύο, γιατί αυτές που είχα ήταν "τουρκάλες" (πολύ καυτερές!). Αν δεν έχετε φρέσκες πιπεριές, μπορείτε να βάλετε μπούκοβο (καυτερό) ή ακόμα και λίγο τσίλι σε σκόνη, ανάλογα πόσο καυτερή τη θέλετε. Ξεκινήστε με λίγο και προσθέστε περισσότερο αν χρειαστεί.

    Χτυπάω όλα τα υλικά στο μούλτι μέχρι να γίνουν μια ομοιογενής, κρεμώδης πάστα. Θέλω να λιώσει καλά η πιπεριά.
    Δοκιμάζω τη γεύση και αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ακόμα αλάτι, ξύδι ή πιπεριά, ανάλογα με τα γούστα μου. Προσοχή! Η πιπεριά "καίει" περισσότερο όσο κάθεται, όπως το σκόρδο στο τζατζίκι. Μην σας ξεγελάσει η αρχική γεύση!
    Αν η τυροκαυτερή μου βγει πολύ καυτερή, μπορώ να προσθέσω λίγο ακόμα γιαούρτι για να απαλύνει τη γεύση.

    Αδειάζω την τυροκαυτερή σε ένα μπολάκι σερβιρίσματος.
    Πασπαλίζω με πάπρικα από πάνω. Αν θέλω πιο κόκκινη τυροκαυτερή, μπορώ να χτυπήσω και λίγη πάπρικα μαζί με τα υλικά στο μούλτι. Εμένα μου αρέσει η αυθεντική, η λευκή!
    Σερβίρω με ψητά, πίτα, ψωμί ή ό,τι άλλο μου αρέσει!

    Καλή απόλαυση!

Notes

Tips από εμένα:

  • Για τις πιπεριές: Αν δεν έχετε φρέσκες καυτερές πιπεριές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού μπούκοβο (καυτερό) ή και λίγη πάπρικα καυτερή.
  • Για το γιαούρτι: Το στραγγιστό γιαούρτι δίνει πιο σφιχτή υφή. Αν χρησιμοποιήσετε απλό, ίσως χρειαστεί να μειώσετε λίγο την ποσότητα.
  • Για το σερβίρισμα: Εκτός από πάπρικα, μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή ρίγανη.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή