Γλυκό Κουταλιού Πορτοκάλι είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η αυθεντική συνταγή της γιαγιάς για σπιτικό γλυκό του κουταλιού με πορτοκάλι είναι το πιο αρωματικό και παραδοσιακό κέρασμα. Η τραγανή φλούδα και το πλούσιο σιρόπι το κάνουν ακαταμάχητο. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για το γλυκό:
- Πορτοκάλια: 1 κιλό
- Ζάχαρη: 1 κιλό
- Νερό: 2 1/2 ποτήρια
Για το άρωμα:
- Βανίλια (σκόνη ή εκχύλισμα): 1
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάω τη συνταγή ετοιμάζοντας πρώτα τις φλούδες πορτοκαλιού.
Καθαρίζουμε τα πορτοκάλια χαράζοντας τα κάθετα γύρω γύρω. Έπειτα κόβουμε ψιλές λωρίδες κάθε φλούδα.
Βράζουμε τις λωριδίτσες μας **2-3 νερά** για να ξεπικρίσουν. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για να γίνει το **Γλυκό Κουταλιού Πορτοκάλι** γλυκό και όχι πικρό.
Στη συνέχεια, βράζουμε στην κατσαρόλα το 1 κιλό ζάχαρη με τα 2 1/2 ποτήρια νερό μέχρι να πάρει βράση. Ρίχνουμε μέσα τις φλούδες και τη βανίλια.
Βράζουμε για **10 λεπτά** και **αφήνουμε όλη νύχτα** (ή για 10-12 ώρες) ώστε οι φλούδες να απορροφήσουν το σιρόπι.
Την επόμενη μέρα, βράζουμε ξανά το γλυκό για **20 λεπτά** περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι μας. Ελέγχουμε το δέσιμο ρίχνοντας μια σταγόνα σε ένα πιάτο: αν δεν απλώσει, είναι έτοιμο.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Βρασμού
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Συνολικός Βρασμός): 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 50 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 12 ώρες (για την ξεκούραση και απορρόφηση του σιροπιού).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να δέσει καλύτερα το σιρόπι και να μην ζαχαρώσει, στο δεύτερο βράσιμο προσθέστε στο τέλος λίγο χυμό λεμονιού. Δείτε και άλλες συνταγές για γλυκά του κουταλιού.
Για να μην μαυρίσουν οι φλούδες κατά την προετοιμασία, μπορείτε να τις αφήσετε σε νερό με λίγο αλάτι ή χυμό λεμονιού μετά το πρώτο ξεπίκρισμα.
Αντί για βανίλια, μπορείτε να προσθέσετε ένα ξυλάκι κανέλας ή δύο-τρεις φλούδες λεμονιού στο σιρόπι. Το **Γλυκό Κουταλιού Πορτοκάλι** σερβίρεται ιδανικά με παγωτό βανίλια. Δείτε ιδέες για παραδοσιακά γλυκά.
H Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη








