Το σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες είναι το Α και το Ω για μια πετυχημένη πίτα, πιστέψτε με! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την υφή και τη γεύση ενός φύλλου που έχει φτιαχτεί με τα χεράκια μας. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά με λίγη υπομονή και τα σωστά βήματα, θα φτιάξετε το πιο ονειρεμένο φύλλο που θα απογειώσει κάθε σας πίτα! Αυτή η συνταγή είναι δοκιμασμένη και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!

Σπιτικό, Χειροποίητο Φύλλο για Πίτες: Το μυστικό της γιαγιάς!

Λεπτό, χειροποίητο φύλλο για πίτα απλωμένο σε αλευρωμένη επιφάνεια, έτοιμο για χρήση.

Φτιάξτε το πιο αφράτο και τραγανό Σπιτικό, Χειροποίητο Φύλλο για Πίτες! Μια αναλυτική συνταγή για αρχάριους και προχωρημένους. Οι πίτες σας θα γίνουν ονειρεμένες!

Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Additional Time 1 hour
Total Time 1 hour 40 minutes

Ingredients

Για να φτιάξουμε αυτό το σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες (αρκετό για μία πίτα σε ταψί Νο 38 ή 40), θα χρειαστούμε τα εξής:

  • 600 γρ. αλεύρι άσπρο
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας λάδι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • Περίπου 250-300 ml χλιαρό νερό

Instructions

Η διαδικασ?α για το σπιτικ?, χειροπο?ητο φ?λλο για π?τες ε?ναι η εξ?ς:
Β?ζουμε το αλε?ρι σε μια λεκ?νη, προσθ?τουμε το αλ?τι, το λ?δι και το ξ?δι και σταδιακ? χλιαρ? νερ?, περ?που 250-300 ml.
Ζυμ?νουμε μ?χρι να γ?νει λε?α η ζ?μη, προσθ?τοντας λ?γο νερ? ακ?μη ?ταν διαπιστ?νουμε ?τι ε?ναι πολ? σκληρ?.
Δεν πρ?πει να γ?νει η ζ?μη πολ? σφιχτ?, γιατ? θα δυσκολευτο?με στο ?νοιγμα του φ?λλου. Την πλ?θουμε σαν μπ?λα.
Σκεπ?ζουμε τη ζ?μη με πετσ?τα για 20-30 λεπτ?. Εν τω μεταξ?, ετοιμ?ζουμε τη γ?μιση της π?τας.
Χωρ?ζουμε τη ζ?μη σε 7-8 κομμ?τια (ιδανικ?) ?σα και τα φ?λλα που θα φτι?ξουμε, τα πλ?θουμε σε μπαλ?κια και τα αφ?νουμε σκεπασμ?να με πετσ?τα να σταθο?ν μ?χρι να τα ανο?ξουμε.
Στην αρχ? κ?νουμε με τα χ?ρια μας επ?πεδο κ?θε μπαλ?κι ?σο ?να πι?το.
Για να ανο?ξουμε το φ?λλο με τον παραδοσιακ? τρ?πο, πα?ρνουμε τον μακρ?στενο πλ?στη, τη β?ργα, που ε?ναι σαν σκουπ?ξυλο.
Τυλ?γουμε τη ζ?μη γ?ρω απ? τον πλ?στη.
Ανο?γουμε το φ?λλο, τρ?βοντας με τις παλ?μες μας ελαφρ? απ? το κ?ντρο προς τα ?ξω.
Τυλ?γουμε και απλ?νουμε συν?χεια μ?χρι να αποκτ?σει το επιθυμητ? μ?γεθος και να ε?ναι λεπτ?.
Κ?θε φορ? που το απλ?νουμε, αλευρ?νουμε την επιφ?νει? του για να μην κολλ?σει ?ταν θα το ξανατυλ?ξουμε.
?ταν ε?ναι ?τοιμο, τυλ?γουμε το φ?λλο γ?ρω απ? τον πλ?στη για να μη σπ?σει και το μεταφ?ρουμε στο ταψ?.
Ανο?γουμε και τα υπ?λοιπα μπαλ?κια ζ?μης.

Notes

Μυστικά και Συμβουλές για το Σπιτικό Φύλλο

Για να έχετε το καλύτερο δυνατό σπιτικό, χειροποίητο φύλλο για πίτες και να γίνουν οι πίτες σας ονειρεμένες, σας έχω μερικά μυστικά και συμβουλές:

Ποσότητα Ζύμης: Η ποσότητα ζύμης που χρειάζεται για τα φύλλα μιας πίτας δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθος του ταψιού, αλλά και από το πόσο λεπτά ανοίγετε τα φύλλα. Αν δεν έχετε εμπειρία, είναι φυσικό να τα φτιάχνετε κάπως πιο χοντρά. Σ’ αυτή την περίπτωση θα βάζετε λιγότερα. Η δόση είναι μετρημένη για μία πίτα σε ταψί Νο 38 ή 40 ή για το μεγάλο ταψί του φούρνου, το ορθογώνιο.

Λαδώνουμε σωστά: Κάθε φύλλο που ανοίγουμε το μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί, το λαδώνουμε και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα μισά φύλλα. Αδειάζουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία λαδώνουμε κι αυτά.

Ψήσιμο: Όλες τις πίτες τις ψήνουμε σε χαμηλή θέση μέσα στον φούρνο, για να ψηθούν καλά κι από κάτω και να γίνουν τραγανές.

Ποιότητα Αλευριού: Ένα καλό, ποιοτικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις είναι σημαντικό για να έχετε ένα εύπλαστο και εύκολο στο άνοιγμα φύλλο.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή