Η Στριφτόπιτα με Σπιτικό Φύλλο είναι μία από τις πιο νόστιμες και παραδοσιακές ελληνικές πίτες, που με κάθε μπουκιά σε ταξιδεύει πίσω στα παιδικά χρόνια και τις γεύσεις της γιαγιάς. Η αφράτη ζύμη που ανοίγεται στο χέρι, σε συνδυασμό με την πλούσια γέμιση τυριών, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα που είναι σκέτη απόλαυση. Εγώ την φτιάχνω συχνά και είναι πάντα επιτυχία!

Στριφτόπιτα με σπιτικό φύλλο από την Δήμητρα Γουλάπτση | Τέλεια συνταγή για χωριάτικη σπιτική στριφτή πίτα με τυρί φέτα. Δοκιμάστε την!

Υλικά

800 γρ αλεύρι
1 κούπα χλιαρό νεράκι ( ίσως και λίγο παραπάνω),
1 κουταλιά ξίδι
1 καλή πρέζα αλάτι
4 κουταλιές ελαιόλαδο.

Εκτέλεση

Φτιάχνω ένα πολύ όμορφο ζυμαρακι και το αφήνω λίγο να ξεκουραστεί. Έπειτα από μισή ώρα το χωρίζω σε 15 μπαλάκια.
Κάθε μπαλάκι το ανοίγω σε μέγεθος πιάτου πάστας.
Ανάμεσα σε κάθε φύλλο βάζω βουτυρακι λιωμένο.
Τα τοποθετώ στο ψυγείο για λίγη ώρα περίπου 20′.
Τρία φυλλαράκια τα ανοίγω και φτιάχνω ένα μεγααααλο φύλλο και λεπτό όσο γίνεται.
Τοποθετώ μέσα τυράκι φέτα ή ότι έχετε πχ και ανθότυρο και τυλιγω σαν σωλήνα.
Έτσι φτιάχνω τον σαλίγκαρο . Το κιχί που λένε.
Συνεχίζω ώσπου να γεμίσει το ταψί( βουτυρωμένο ταψί) βάζω και από πάνω βουτυρακι ή μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.
Εγώ σε αυτήν έβαλα λούρπακ. Εάν μπει καταψύκτη τυλίγω το ταψί με μεμβράνη.
Εάν όχι ψήνω και

Στριφτόπιτα
Στριφτόπιτα

Tips για την Τέλεια Στριφτόπιτα με Σπιτικό Φύλλο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Στριφτόπιτα με Σπιτικό Φύλλο σας απίθανη! Το ξίδι στη ζύμη βοηθάει να γίνει πιο ελαστική και να ανοίγει πιο εύκολα, ενώ παράλληλα την κάνει πιο τραγανή. Όταν ανοίγετε τα φύλλα, μην φοβηθείτε να τα κάνετε όσο πιο λεπτά γίνεται, γιατί αυτό είναι το μυστικό για την αφράτη υφή της στριφτόπιτας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λευκό τυρί σας αρέσει για τη γέμιση, είτε φέτα, είτε ανθότυρο, είτε συνδυασμό. Αν θέλετε να την καταψύξετε, τυλίξτε το ταψί με μεμβράνη πριν το βάλετε στην κατάψυξη. Όταν θέλετε να την ψήσετε, βάλτε την απευθείας από την κατάψυξη στον προθερμασμένο φούρνο, αυξάνοντας ελαφρώς τον χρόνο ψησίματος.

Καλή απόλαυση