Η Τούρτα Κωκ είναι ένα γλυκό που συνδυάζει τέλεια την υφή του αφράτου παντεσπανιού με την κρεμώδη γέμιση και την ένταση της σοκολάτας. Είναι ένα γλυκό που αγαπάνε όλοι, μικροί και μεγάλοι, και είναι ιδανικό για γενέθλια, γιορτές ή απλά για να ευχαριστήσετε την οικογένειά σας. Εγώ τη φτιάχνω για τους αγαπημένους μου και πάντα μένουν ενθουσιασμένοι!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Τούρτα Κωκ
Σήμερα θα φτιάξουμε ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα γλυκά, την Τούρτα Κωκ. Είναι ένα γλυκό με αφράτο παντεσπάνι, πλούσια κρέμα και λαχταριστό γλάσο σοκολάτας, που εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά και πάντα γίνεται πεντανόστιμο!
Prep Time
30 minutes
Cook Time
30 minutes
Total Time
1 hour
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη Τούρτα Κωκ θα χρειαστούμε:
Για τον παντεσπάνι:
- 5 Αυγά
- 125 γρ. Ζάχαρη
- 155 γρ. Αλεύρι φαρίναπ
- 1 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
- 2 Βανίλιες
- 4 κ.σ. Λάδι
Για το σιρόπι:
- 200 γρ. Ζάχαρη
- 200 ml Νερό
- 1 Βανίλια
Για την κρέμα:
- 40-50 γρ. Άμυλο αραβοσίτου (κορν φλάουρ)
- 500 ml Γάλα
- 4 κ.σ. Ζάχαρη
- 1 Βανίλια
- 200 ml Κρέμα γάλακτος (πολύ κρύα)
- 1 κ.σ. Ζάχαρη άχνη
Για το γλάσο (γκανάς):
- 200 γρ. Κουβερτούρα (μαύρη)
- 200 ml Κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. Λάδι
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την εύκολη και λαχταριστή Τούρτα Κωκ.
Ετοιμάζω το παντεσπάνι.
- Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια σφιχτή κρέμα. Ρίχνω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, αφού το έχω κοσκινίσει πρώτα. Τέλος, προσθέτω τις βανίλιες και το λάδι και ανακατεύω απαλά με μία μαρίζ. Βουτυρώνω την φόρμα μου (μία φόρμα 26 εκατοστών είναι ιδανική για αυτή τη δόση) και ρίχνω το μείγμα μέσα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170°C για περίπου 30 λεπτά. Μόλις το βγάλω από τον φούρνο, το σκεπάζω με μία πετσέτα και το αφήνω να κρυώσει πολύ καλά.
Φτιάχνω το σιρόπι.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια και τα βράζω για 5 λεπτά. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζω την κρέμα και τη σαντιγί.
- Σε ένα κατσαρολάκι, φτιάχνω την κρέμα ανακατεύοντας το γάλα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τη βανίλια σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει. Αφήνω την κρέμα να κρυώσει καλά, σκεπάζοντας την με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά της. Παράλληλα, χτυπάω την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί και την τοποθετώ στο ψυγείο.
Συναρμολογώ το γλυκό.
- Αφού έχει κρυώσει το παντεσπάνι, το κόβω στη μέση οριζόντια. Σιροπιάζω το κάτω κομμάτι με το μισό σιρόπι. Στη συνέχεια, παίρνω την κρύα κρέμα και την ανακατεύω καλά με το μίξερ για λίγο μέχρι να γίνει λεία. Προσθέτω την κρύα σαντιγί και ανακατεύω με μια μαρίζ τις δύο κρέμες. Βάζω την κρέμα στο παντεσπάνι και καλύπτω με το άλλο μισό παντεσπάνι. Σιροπιάζω με το υπόλοιπο σιρόπι και βάζω το γλυκό στο ψυγείο για μία ώρα.
Ετοιμάζω το γλάσο και τελειώνω τη διακόσμηση.
- Σε ένα μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, λιώνω την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος και το λάδι, ανακατεύοντας καλά. Περιχύνω το γλυκό με το γλάσο και το βάζω στο ψυγείο για μία ώρα ακόμα, για να παγώσει το γλάσο. Έγινε πεντανόστιμο!
Η Συνταγή είναι της κας Georgia Chatzimanoli-Grimwood
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Τούρτα Κωκ σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Το παντεσπάνι: Για να σιγουρευτείτε ότι το παντεσπάνι είναι ψημένο, κάντε το τεστ με την οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή, τότε είναι έτοιμο.
- Η φόρμα: Η αναφερόμενη δόση είναι ιδανική για μια φόρμα 26 εκατοστών. Αν χρησιμοποιήσετε μικρότερη, η τούρτα θα γίνει πιο ψηλή, ενώ σε μεγαλύτερη πιο λεπτή.
- Η κρέμα: Βεβαιωθείτε ότι η κρέμα και η σαντιγί έχουν κρυώσει εντελώς πριν τις αναμείξετε, αλλιώς η κρέμα θα κόψει.
- Η σαντιγί: Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι παγωμένη για να χτυπηθεί σωστά. Μπορείτε να βάλετε ακόμα και τον κάδο του μίξερ στο ψυγείο για λίγο.
- Το γλάσο: Το λάδι στο γλάσο βοηθάει να παραμείνει πιο γυαλιστερό και να μη σπάει όταν το κόβετε.







