Να έχεις μια υπέροχη μέρα! “Μαύρη Πριγκίπισσα” για τα 85α γενέθλια της πεθεράς μου
Υλικά
για το παντεσπάνι (ταψί 25x35cm περίπου)
6 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. κακάο άγλυκο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση/κρέμα
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. άχνη ζάχαρη
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε ή κρέμα τυρί
1 βανίλια
Για το σιρόπι
150 ml νερό
100 γρ. ζάχαρη
1 κ.σ. κονιάκ ή χυμό πορτοκάλι
Για τη διακόσμηση
150 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
Φράουλες κομμένες στη μέση
Πορτοκάλια κομμένα σε λεπτές φέτες ή ημικύκλια
Εκτέλεση
Παντεσπάνι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις).
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, τη βανιλίνη και το αλάτι και τα ενσωματώνουμε απαλά στο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένο/αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε για 25–30 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε σε 2 ή 3 φύλλα, οριζόντια.
Σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε κονιάκ ή χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη σαντιγί.
Σε μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε με την άχνη και τη βανίλια.
Ενώνουμε τα δύο μείγματα με απαλές κινήσεις.
Στήσιμο
Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο παντεσπάνι και το ραντίζουμε με σιρόπι.
Απλώνουμε τη μισή κρέμα, βάζουμε το επόμενο φύλλο και επαναλαμβάνουμε.
Στο τέλος, καλύπτουμε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα.
Διακοσμούμε περιμετρικά με φράουλες και πορτοκάλια.
-
Αν δεν έχεις μασκαρπόνε, βάλε κρέμα τυρί τύπου Philadelphia – γίνεται εξίσου νόστιμη.
-
Για πιο ανάλαφρη κρέμα, μπορείς να βάλεις λιγότερη άχνη.
-
Μπορείς να ψήσεις το παντεσπάνι από το προηγούμενο βράδυ – έτσι κερδίζεις χρόνο.
-
Θες πιο έντονη σοκολατένια γεύση; Πρόσθεσε λίγη λιωμένη κουβερτούρα μέσα στην κρέμα.
-
Αν έχεις παιδάκια, χρησιμοποίησε μόνο χυμό πορτοκάλι αντί για κονιάκ.