Αγαπητές νοικοκυρές, η συνταγή για τις Πίτες με τυρί από ζύμη γάλακτος είναι ιδανική για εσάς που αγαπάτε την πρωτότυπη και αφράτη ζύμη . Αυτή η ζύμη, αν και λίγο πιο ιδιότροπη από τη νεροζύμη, δίνει ένα αξεπέραστο αποτέλεσμα : μια πίτα τραγανή εξωτερικά και βελούδινη εσωτερικά, χάρη στην πλούσια γέμιση από φετούλα και αυγό . Ακολουθώντας τα βήματα, θα φτιάξετε εύκολα μερικές πίτες-κοτσίδες που θα σας μείνουν αξέχαστες!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για τη Ζύμη Γάλακτος:

  • 580-600 γρ. – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 300 ml – Γάλα (χλιαρό)
  • 15 γρ. – Μαγιά φρέσκια (ή 5 γρ. ξηρή)
  • 2 κ.γ. – Ζάχαρη
  • 0,5 κ.γ. – Αλάτι

Για τη Γέμιση και το Άλειμμα:

  • 1 κιλό – Τυρί φέτα (τριμμένη ή θρυμματισμένη)
  • 2 – Αυγά (για τη γέμιση)
  • 1 – Κρόκος αυγού (για το άλειμμα)
  • Περίπου 200 ml – Λάδι (για το άλειμμα των φύλλων)
  • Κατά βούληση – Αλάτι (για τη γέμιση)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Ζύμης και Φύλλων:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα . Προσθέτουμε τη μαγιά , το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 15 λεπτά .

Μετά από 15 λεπτά , αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι στη μαγιά (μπορεί να χρειαστείτε όλη την ποσότητα). Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 10 λεπτά , σχηματίζοντας μια μαλακή ζύμη . Την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο τραπέζι, σκεπασμένη με μια πετσέτα, για 15 λεπτά .

Μετά την ξεκούραση, χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες . Τις αφήνουμε να κάτσουν σκεπασμένες για 20 λεπτά .

Β. Άνοιγμα και Γέμιση:

Ανοίγουμε μία μία τις μπάλες σε φύλλα μεγέθους 16 εκ. (διαμέτρου). Τα αλείφουμε γενναιόδωρα με λάδι και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο σε μια πιατέλα. Χρησιμοποιούμε περίπου 200 ml λάδι για όλα τα φύλλα. Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στο πιάτο για περίπου 30 λεπτά .

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση : ανακατεύουμε το 1 κιλό τυρί φέτα με τα 2 αυγά και το αλάτι (αν χρειάζεται).

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο (ή δύο στρώσεις φύλλων μαζί) με τα χέρια , τραβώντας τις άκρες σιγά-σιγά μέχρι να γίνει το φύλλο διάφανο . Αλείφουμε την επιφάνεια του τραπεζιού με λάδι και απλώνουμε το διάφανο φύλλο. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο. Τραβάμε προσεκτικά τις άκρες, καθώς η ζύμη γάλακτος είναι πιο ιδιότροπη και απαιτεί περισσότερη ξεκούραση.

Πλάθουμε την πίτα σε ρολό . Διπλώνουμε το μακρόστενο ρολό στη μέση και μετά το πλέκουμε σε κοτσίδα .

Γ. Ψήσιμο:

Βάζουμε τις διαμορφωμένες πίτες σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος . Τις αλείφουμε με τον κρόκο αυγού (χτυπημένο με λίγο νερό ή γάλα για να αραιώσει).

Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή .


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Αναμονής/Ξεκούρασης: 65 λεπτά (15′ ενεργοποίηση μαγιάς + 15′ ξεκούραση + 20′ ξεκούραση μπάλες + 30′ ξεκούραση φύλλα)

Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Αφράτη Ζύμη και Τέλειο Άνοιγμα

Ζύμη Γάλακτος: Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό (όχι καυτό) για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά. Η ζύμη γάλακτος είναι πιο μαλακή και ελαστική από τη νεροζύμη, αλλά απαιτεί περισσότερη ξεκούραση (ζυμώστε τουλάχιστον 10 λεπτά).

Άνοιγμα Φύλλου: Ο χρόνος ξεκούρασης των φύλλων με το λάδι (30 λεπτά) είναι κρίσιμος . Αυτό βοηθάει το λάδι να μαλακώσει το φύλλο, ώστε να ανοίγει διάφανο και χωρίς τρύπες με το τράβηγμα των χεριών.

Γέμιση: Η φέτα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη . Μπορείτε να προσθέσετε λίγο πιπέρι ή λίγη πάπρικα στη γέμιση για επιπλέον γεύση.

Παρουσίαση: Η διαμόρφωση της πίτας σε κοτσίδα (ή πλεξούδα) δίνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και βοηθάει ώστε η τραγανή επιφάνεια να είναι περιμετρικά της πίτας.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Τυρόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο

Κιμαδόπιτα με Μαγιά και Γιαούρτι

Ζύμη για Πίτσα με Γάλα


 

Καλή Επιτυχία