Τα Τυροκούλουρα είναι ένα αγαπημένο σνακ για όλες τις ώρες, ιδανικά για το πρωινό, το κολατσιό ή ακόμα και για μια εξόρμηση στη θάλασσα. Εγώ, για το γεύμα που ετοιμάσαμε για την παραλία, έφτιαξα αυτά τα καταπληκτικά Τυροκούλουρα. Προφανώς, τα πρώτα δεν μου βγήκαν τέλεια, αλλά με λίγη προσπάθεια τα πέτυχα και το αποτέλεσμα με δικαίωσε! Είναι αφράτα, πεντανόστιμα και γίνονται ανάρπαστα από μικρούς και μεγάλους.
Υλικά για αφράτα Τυροκούλουρα
- 300 ml φρέσκο γάλα
- 20 γραμμάρια φρέσκια μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 τεμάχιο αυγό
- 4 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- περίπου 600 γραμμάρια αλεύρι (εγώ χρησιμοποίησα 620 γραμμάρια)
- 250 γραμμάρια τυρί
- Επιπλέον: 1 κρόκος και 1 κουταλιά της σούπας γάλα για επάλειψη
Από αυτή τη δόση βγαίνουν 11 κομμάτια. Τα κουλούρια είναι αρκετά μεγάλα, γι’ αυτό μπορείτε να φτιάξετε και μισή δόση.
Εκτέλεση της Συνταγής
Ζεσταίνω ελαφρά το φρέσκο γάλα και προσθέτω τη ζάχαρη, τη μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Το αφήνω να αφρίσει. Κοσκινίζω 500 γραμμάρια αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτω το αλάτι. Ανακατεύω το γιαούρτι με τη σόδα και στη συνέχεια προσθέτω το αυγό και το χτυπάω με ένα πιρούνι. Προσθέτω και το λάδι.
Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνω τη μαγιά και το μείγμα του γιαουρτιού και ζυμώνω. Στην αρχή η ζύμη κολλάει αρκετά. Αδειάζω τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Σταδιακά και σιγά-σιγά προσθέτω τα υπόλοιπα 120 γραμμάρια αλεύρι. Βάζω τη ζύμη σε ένα κατάλληλο μπολ, τη σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει για 30-40 λεπτά.
Πλάθω μπαλάκια των 50 γραμμαρίων από την φουσκωμένη ζύμη και τα σκεπάζω με μεμβράνη. Τα αφήνω να ξεκουραστούν για 10 λεπτά. Ακολουθεί η διαμόρφωση: παίρνω δύο μπαλάκια ζύμης και τα πλάθω σε φυτίλια μήκους 30-35 εκατοστών. Στη συνέχεια, τα απλώνω με τα δάχτυλά μου. Προσθέτω το τυρί και σκεπάζω καλά και τις δύο πλευρές.

Πλέκω τα δύο φυτίλια και μετά σχηματίζω κύκλο.
Τοποθετώ τα τυροκούλουρα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα σκεπάζω με μια πετσέτα και τα αφήνω να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά. Πριν το ψήσιμο, χτυπάω 1 κρόκο με 1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο γάλα και τα αλείφω. Πασπαλίζω από πάνω σουσάμι. Ψήνω στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο σας.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά
Χρόνος Αναμονής (φούσκωμα ζύμης): 60-80 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες
Χρήσιμα Tips για τη Συνταγή
Είναι σημαντικό να μην πλύνετε τα μανιτάρια, καθώς ρουφούν την υγρασία και αυτό δεν θα είναι καλό στο τσιγάρισμα.
Βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο έχει πάει παντού ανάμεσα στα φύλλα για ένα τραγανό αποτέλεσμα.
Για πιο έντονη γεύση, μπορείτε να σοτάρετε μαζί με το κρεμμύδι και μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια.
Δείτε στο youtube
Μπορείτε επίσης να με ακολουθήσετε στο instagram–
Καλώς ορίσατε στην ομάδα












