Η τυρόπιτα με μαγιονέζα είναι μια εκλεπτυσμένη και νόστιμη επιλογή για κάθε ώρα της ημέρας. Το μυστικό της είναι το μείγμα από αυγά, μαγιονέζα και ανθρακούχο νερό, που της χαρίζει μια απίστευτα αφράτη και ζουμερή υφή. Εγώ την φτιάχνω πολύ συχνά και πάντα εξαφανίζεται από το τραπέζι!
Υλικά:
1 συσκευασία 500 γραμμάρια φύλλα κρούστα πίτας,
300 γραμμάρια αγελαδινό τυρί,
3 αυγά μεγέθους L,
100 γραμμάρια μαγιονέζα,
5 κουταλιές της σούπας γιαούρτι,
300 ml. ανθρακούχο νερό,
2 κουταλιές της σούπας λάδι,
μια πρέζα αλάτι.
Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμούς να ζεσταθεί.
Σε ενα πιάτο βάζουμε το τριμμένο τυρί.
Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά κρατώντας τον έναν κρόκο, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τα άλλα προϊόντα – μαγιονέζα, γιαούρτι, λάδι, ανθρακούχο νερό και ανακατέψτε.
Καλύπτουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε την πρώτη κρούστα έτσι ώστε να σκεπάζει το ταψί και ψεκάζουμε λίγο με το υγρό μείγμα. Παίρνουμε ένα δευτερο φύλλο και την διπλώνουμε στις άκρες, προς τη μέση /σαν ακορντεόν/ και την τοποθετούμε χαλαρά πάνω από την πρώτη κρούστα.
Τακτοποιούμε πολλα φύλλα κρούστας με τον ίδιο τρόπο – χαλαρά μέχρι να καλύψουν το πρώτο φύλλο.
Περιχύνουμε με το μείγμα και πασπαλίζουμε με το τυρί. Από πάνω πάλι στρώνετε μερικα φύλλα σαν ακορντεόν, ψεκάζετε με το μείγμα.
Εναλλάξ μέχρι να μείνει ένα φύλλο και να τελειώσει σχεδον η γέμιση (θέλουμε λιγη για απο πανω). Σκεπάζουμε με την τελευταία κρούστα από πάνω, διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι. Προσθέστε τον κρόκο στο υπόλοιπο μείγμα, ανακατέψτε και μοιράστε ομοιόμορφα.
Βάλτε το να ψηθεί, τα πρώτα 20 λεπτά, μην ανοίξετε το φούρνο! Μετά από είκοσι λεπτά, μειώστε στους 180 βαθμούς.
Αν είναι αρπαγμένη από πάνω, μπορείτε να το καλύψετε με αλουμινόχαρτο για να μην καεί.
Έψησα συνολικά 45 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται και από τον φούρνο!
Βγάζετε την έτοιμη πίτα από το φούρνο και την αναποδογυρίζετε σε μια σανίδα ή χαρτί.
Αφήνουμε να κρυώσει για άλλα 15-20 λεπτά.
Να είστε υγιείς και να ακολουθείτε τα όνειρά σας 🙂
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η τυρόπιτα με μαγιονέζα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Αυτοσχεδιασμός: Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα υλικά στη γέμιση, όπως φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο ή κάποιο άλλο τυρί που σας αρέσει.
- Ψήσιμο: Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου τα πρώτα 20 λεπτά, για να φουσκώσει η πίτα σωστά.
- Αφράτο αποτέλεσμα: Το ανθρακούχο νερό είναι το μυστικό για την αφράτη και φουσκωτή υφή της πίτας, οπότε μην το παραλείψετε.
- Τελείωμα: Το αναποδογύρισμα της πίτας στο τέλος τη βοηθάει να παραμείνει τραγανή από κάτω και να μην υγραθεί.
ΠΗΓΗ: https://otkuhnqtanabigi.blogspot.com/











