Η Τούρτα Κωκ είναι ένα διαχρονικό κλασικό γλυκό που λατρεύω, συνδυάζοντας ένα αφράτο κέικ βανίλιας με μια πλούσια κρέμα ζαχαροπλαστικής και μια βελούδινη γκανάζ σοκολάτας. Εγώ τη φτιάχνω πάντα από την αρχή, γι’ αυτό είναι απίστευτα νόστιμη και έχει την τέλεια υφή. Επιπλέον, αν και η εκτέλεση έχει μερικά βήματα, η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα σε ανταμείβει, ωστόσο αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να την απολαύσεις φρέσκια.


Υλικά Συνταγής

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • Κρόκοι αυγών: 4
  • Ζάχαρη: 3/4 φλιτζανιού (155 γρ.)
  • Κορν φλάουερ: 4 κουταλιές της σούπας
  • Γάλα: 2 φλιτζάνια (480 ml)
  • Αλατισμένο βούτυρο: 2 κουταλιές της σούπας (14 γρ.)
  • Εκχύλισμα βανίλιας: 2 κουταλάκια του γλυκού

Για το κέικ (δύο στρώσεις):

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 2 1/2 φλιτζάνια (325 g)
  • Μπέικιν πάουντερ: 3 1/2 κουταλάκια του γλυκού
  • Αλάτι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου: 3/4 φλιτζανιού (168 g)
  • Ζάχαρη: 1 1/2 φλιτζάνι (310 g)
  • Φυτικό λάδι: 3 κουταλιές της σούπας
  • Εκχύλισμα βανίλιας: 1 κουταλιά της σούπας
  • Μεγάλα αυγά: 4
  • Γάλα: 1 1/4 φλιτζάνι (300 ml)

Για την γκανάζ σοκολάτας:

  • Ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας (τσιπς): 1 φλιτζάνι
  • Σιρόπι καλαμποκιού: 2 κουταλιές της σούπας
  • Κρέμα γάλακτος: 1/2 φλιτζάνι (120 ml)

Εκτέλεση

Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας την κρέμα ζαχαροπλαστικής για να προλάβει να κρυώσει.

Για να φτιάξετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής, βάζετε τους κρόκους των αβγών σε ένα μέτριο μπολ και χτυπάτε απαλά. Αφήνω τους κρόκους στην άκρη.

Προσθέτετε τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ και το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μαγειρεύετε, ανακατεύοντας συνεχώς, σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει και να βγάζει φουσκάλες.

Σιγοβράζετε για 2 λεπτά και μετά αποσύρετε από τη φωτιά.

Προσθέτετε λίγο από το ζεστό μείγμα του γάλακτος στους κρόκους των αυγών και ανακατεύετε γρήγορα (αυτό λέγεται “temper”), στη συνέχεια προσθέτετε το μείγμα των αυγών στο υπόλοιπο μείγμα γάλακτος στην κατσαρόλα. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει ότι δεν θα μαγειρέψετε τους κρόκους των αυγών πολύ γρήγορα.

Ξαναβάζετε τα πάντα στην κατσαρόλα, ξανά στη φωτιά και αφήνετε να πάρει μια ελαφριά βράση. Αφήνετε να βράσουν για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.

Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί, μετά αδειάζετε σε ένα μπολ και σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη που πιέζεται πάνω στην κρέμα και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει εντελώς.

Τώρα φτιάχνουμε τις στρώσεις του κέικ.

Για να φτιάξετε τις στρώσεις του κέικ, ετοιμάζετε δύο φόρμες για κέικ 22 εκ. με κύκλους λαδόκολλας στο κάτω μέρος και βουτυρώνετε τα πλαϊνά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.

Συνδυάζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ και το αφήνετε στην άκρη.

Προσθέτετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το λάδι σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο, περίπου 3 με 4 λεπτά.

Προσθέτετε τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ξύνετε τις πλευρές του μπολ όσο χρειάζεται για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά έχουν ενσωματωθεί καλά.

Προσθέτετε τα μισά από τα ξηρά υλικά στο κουρκούτι και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτετε το γάλα και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν καλά. Η ζύμη θα φαίνεται λίγο πηγμένη, αλλά δεν πειράζει.

Προσθέτετε τα υπόλοιπα ξηρά υλικά και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ξύνετε τις πλευρές του μπολ όσο χρειάζεται για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα υλικά έχουν ενσωματωθεί καλά. Μην ανακατεύετε υπερβολικά τη ζύμη.

Μοιράζετε τη ζύμη ομοιόμορφα στις φόρμες για κέικ και ψήνετε για 22-25 λεπτά ή μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα με λίγα ψίχουλα.

Βγάζετε τα κέικ από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν για περίπου 2-3 ​​λεπτά και μετά τα βγάζετε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Τέλος συναρμολογούμε την τούρτα και φτιάχνουμε την γκανάζ.

Για να συναρμολογήσετε το κέικ, χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο οδοντωτό μαχαίρι για να αφαιρέσετε τυχόν θόλους από τις κορυφές των κέικ, ώστε να είναι επίπεδα.

Τοποθετείτε την πρώτη στρώση κέικ σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και, στη συνέχεια, προσθέτετε την κρύα κρέμα. Αν χρειάζεται, ανακατεύετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με ένα σύρμα για να εξομαλυνθεί πριν την προσθέσετε στο κέικ.

Προσθέτετε το δεύτερο στρώμα κέικ από πάνω.

Για να φτιάξετε τη γκανάζ σοκολάτας, προσθέστε τα τσιπς σοκολάτας και το σιρόπι καλαμποκιού σε ένα μεσαίο μπολ.

Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει βράση και μετά περιχύνετε με αυτήν τα κομματάκια σοκολάτας και το σιρόπι καλαμποκιού. Αφήστε να καθίσει για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Ρίξτε τη γκανάζ σοκολάτας πάνω από την Τούρτα Κωκ, στο κέντρο, στη συνέχεια απλώστε το μέχρι τις άκρες, αφήνοντας λίγη από τη σοκολάτα να στάζει από τα πλαϊνά.

Βάζουμε το κέικ στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε. Το κέικ τρώγεται καλύτερα μέσα σε 2-3 ημέρες και καλά σκεπασμένο.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά (κέικ) + 10 λεπτά (κρέμα)

Συνολικός Χρόνος: 65 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 2 ώρες (για το κρύωμα της κρέμας) + 1 ώρα (για το κρύωμα του κέικ) + Ψύξη (30 λεπτά μετά τη συναρμολόγηση)


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Προτείνω να φτιάξετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής μερικές ώρες νωρίτερα, ή και την προηγούμενη μέρα, ώστε να είναι εντελώς κρύα. Αυτό βοηθάει πολύ στη σωστή συναρμολόγηση της Τούρτας Κωκ.

Όταν προσθέτετε το ζεστό μείγμα γάλακτος στους κρόκους (temper), πρέπει να το κάνετε αργά και ανακατεύοντας γρήγορα, ώστε να μην ψηθούν οι κρόκοι. Δείτε τη συνταγή μου για τέλεια κρέμα πατισερί για πιο αναλυτικές οδηγίες.

 

 ΠΗΓΗ: Recetas en 5 minutos