Τα Χιώτικα Μαμούλια είναι ένα από τα πιο αρωματικά και παραδοσιακά γλυκά που φτιάχνω στο σπίτι, επειδή η μοναδική τους γεύση που οφείλεται στο βούτυρο, το κονιάκ και κυρίως στο άρωμα του ανθόνερου, τα κάνει ακαταμάχητα, λοιπόν αυτή είναι η αυθεντική συνταγή για 2 κιλά μαμούλια, άρα σου δείχνω πώς να τα φτιάξεις βήμα-βήμα, καθώς η επιτυχία κρύβεται στο σωστό ζύμωμα και στην υφή της γέμισης.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Χιώτικα Μαμούλια

Χιώτικα Μαμούλια

Φτιάξτε τα πιο αφράτα και αρωματικά Χιώτικα Μαμούλια! Μια παραδοσιακή συνταγή με αμυγδαλωτή γέμιση και άρωμα ανθόνερου. Ιδανικά για γιορτές.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour

Ingredients

Για τη ζύμη:

  • 320 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 240 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. γάλα
  • 2 αυγά
  • 650 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 75 γρ. κονιάκ
  • Εσάνς ανθόνερου

Για τη γέμιση:

  • 320 γρ. αμύγδαλο καλά αλεσμένο
  • Εσάνς ανθόνερου (αραιωμένο σε ελάχιστο νερό)
  • Λίγη ζάχαρη άχνη (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα

Για το πασπάλισμα:

  • 1 κιλό ζάχαρη άχνη

Instructions

Η προετοιμασία της ζύμης είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για τα Χιώτικα Μαμούλια. Σε μια κατσαρόλα βάζω το φρέσκο βούτυρο, το γάλα, 2 σταγόνες εσάνς ανθόνερου και τη ζάχαρη. Έπειτα, προσθέτω και το αλεύρι. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει εντελώς από τα τοιχώματα της κατσαρόλας, τότε κατεβάζω αμέσως την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνω το μείγμα να κρυώσει πολύ καλά, καθώς είναι σημαντικό να είναι παγωμένη η ζύμη πριν προσθέσω τα αυγά. Για ακόμα πιο έντονο άρωμα, ρίχνω και δυο σταγόνες εσάνς ανθόνερου στη ζύμη μόλις κρυώσει. Στη συνέχεια, σε ένα μπολ χτυπάω τα 2 αυγά με ένα πιρούνι καλά, ενώ παράλληλα διαλύω τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ μέσα στο κονιάκ, λοιπόν ρίχνω όλα αυτά τα υλικά στην παγωμένη ζύμη και ανακατεύω.

Φροντίζω να μην προσθέσω άλλο αλεύρι, ακόμα και αν το μείγμα μου φανεί αραιό, γιατί αυτό είναι το μυστικό για τα αφράτα Χιώτικα Μαμούλια. Για να πλάσω τα μαμούλια πιο εύκολα, βάζω λίγο λάδι στα χέρια μου και ξεκινάω το πλάσιμο. Παίρνω μια μπαλίτσα ζύμης, περίπου 40 γραμμάρια την κάθε μια, την απλώνω στη χούφτα μου και βάζω μέσα λίγη από τη γέμιση, κλείνοντας τη ζύμη σε σχήμα αχλαδιού. Τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνω στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Παράλληλα, φτιάχνω τη γέμιση ανακατεύοντας καλά το αλεσμένο αμύγδαλο, την κανέλα και τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτω την εσάνς ανθόνερου αραιωμένη σε ελάχιστο νερό. Προσοχή! Η γέμιση πρέπει να είναι λίγο υγρή, σαν πάστα και όχι σαν σκόνη, επειδή αυτό δίνει τη σωστή υφή στο εσωτερικό του μαμουλιού. Μόλις ψηθούν τα μαμούλια και κρυώσουν ελαφρώς, τα πασπαλίζω με την άχνη ζάχαρη.

Η Συνταγή είναι από την σελίδα Παραδοσιακές Συνταγές

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Tips για τα Τέλεια Χιώτικα Μαμούλια

  • Η υφή της ζύμης είναι το κλειδί: Μη φοβηθείς αν είναι μαλακή, γιατί έτσι θα γίνουν αφράτα τα Χιώτικα Μαμούλια. Αν σου δυσκολεύει το πλάσιμο, βάλε τη ζύμη στο ψυγείο για 15 λεπτά.
  • Άρωμα Ανθόνερου: Η εσάνς ανθόνερου είναι πολύ δυνατή, οπότε 2 σταγόνες στη ζύμη είναι αρκετές, ενώ στη γέμιση την αραιώνω για να μη γίνει πολύ έντονη.
  • Πλάσιμο: Δοκίμασε να βάλεις μια μικρή λακκούβα στη ζύμη πριν βάλεις τη γέμιση και μετά κλείσε τη με προσοχή για να μη βγει έξω.
  • Ψήσιμο: Μην τα ψήσεις υπερβολικά, γιατί πρέπει να ροδίσουν ελαφρά και όχι να σκληρύνουν.

    Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: