Το Χταπόδι με Μακαρονάκι Κοφτό είναι ένα κλασικό ελληνικό φαγητό που αγαπάμε όλοι, ειδικά στις περιόδους νηστείας. Η πλούσια γεύση του χταποδιού σε συνδυασμό με τη σάλτσα ντομάτας και τα αρωματικά μπαχαρικά, δημιουργούν ένα πιάτο που είναι πραγματικά ακαταμάχητο. Εγώ το έφτιαξα σήμερα και είναι ένα υπέροχο νηστίσιμο, και όχι μόνο, φαγητό για όλες τις μέρες!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Χταπόδι με Μακαρονάκι Κοφτό

Tο Χταπόδι με Μακαρονάκι Κοφτό! Είναι μυρωδάτο, πεντανόστιμο και ιδανικό για τις μέρες που νηστεύουμε, αλλά και για κάθε άλλη μέρα του χρόνου.
Prep Time
20 minutes
Cook Time
1 hour 30 minutes
Total Time
1 hour 50 minutes
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτό το μυρωδάτο Χταπόδι με Μακαρονάκι Κοφτό θα χρειαστούμε:
Για το ψήσιμο του χταποδιού:
- 1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
- Λίγο λευκό ξύδι
- Λίγο ελαιόλαδο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες)
- 1-2 φύλλα δάφνης
Για τη σάλτσα και το μακαρονάκι:
- 2 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- Ελαιόλαδο (αρκετό για τη σάλτσα)
- Λίγο κουρκουμά (περίπου 1/2 κ.γ.)
- Πιπέρι (κατά βούληση)
- 1 φύλλο δάφνης
- Σπιτικός κύβος λαχανικών (ή αλάτι, κατά βούληση)
- Ζωμός χταποδιού (αυτός που θα κρατήσουμε από το ψήσιμο)
- Νερό (όσο χρειαστεί, περίπου 2-3 κούπες)
- 300-400 γρ. Μακαρονάκι κοφτό
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το πεντανόστιμο Χταπόδι με Μακαρονάκι Κοφτό:
Ψήνω το χταπόδι:
- Για αρχή, παίρνω ένα χταπόδι, γύρω στο 1 κιλό, και το τυλίγω καλά με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Μέσα στο πακέτο που φτιάχνω, βάζω λίγο λευκό ξυδάκι, λίγο ελαιόλαδο, 1-2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο και 1-2 φύλλα δάφνης.
- Το ψήνω σε γάστρα, καλά σκεπασμένο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μιάμιση ωρίτσα (1,5 ώρα).
Κρατάω τον ζωμό από το χταπόδι:
- Μόλις ψηθεί το χταπόδι, το βγάζω από τη γάστρα και κρατάω όλο το ζουμάκι που έχει βγάλει. Είναι καταπληκτικό και με αυτό μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλές συνταγές!
- Κόβω το χταπόδι σε μπουκιές και το αφήνω στην άκρη.
Ετοιμάζω τη σάλτσα:
- Πριν βάλω τα μακαρονάκια, ετοιμάζω μια σάλτσα. Σε μία κατσαρόλα, βάζω αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτω λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας, και τα σοτάρω για ένα λεπτό ακόμα.
- Ρίχνω λίγο κουρκουμά, πιπεράκι και 1 φύλλο δάφνης. Αντί για αλάτι, χρησιμοποίησα έναν σπιτικό κύβο λαχανικών (ή βάζω αλάτι κατά βούληση). Έτσι, γίνεται ένας υπέροχος, αρωματικός ζωμός!
Μαγειρεύω το μακαρονάκι και ενσωματώνω το χταπόδι:
- Στη σάλτσα που ετοίμασα, ρίχνω τον ζωμό που κράτησα από το χταπόδι και συμπληρώνω με νερό, ανάλογα με το πόσο ζουμί θέλω να έχει η μακαρονάδα μου.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνω μέσα τα μακαρονάκια.
- Όταν τα μακαρονάκια αρχίσουν να μαλακώνουν (προς το τέλος του μαγειρέματος), βάζω μέσα και το χταποδάκι μου κομμένο σε μπουκιές.
- Ανακατεύω και αφήνω να πάρει μια τελευταία βράση, μέχρι να μαγειρευτεί το μακαρονάκι και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρω:
- Σερβίρω αμέσως το Χταπόδι με Μακαρονάκι Κοφτό ζεστό.
Η Συνταγή είναι της κας Maria Intze