Χαίρετε φίλοι μου! Σήμερα ψήνουμε ένα πολύ ιδιαίτερο ψωμί! Φτιάχνεται ΜΟΝΟ με καλαμποκάλευρο, είναι χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη, αλλά είναι απίστευτα νόστιμο και αφράτο! Επειδή πολλοί αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα διατροφικών δυσκολιών, μοιράζομαι αυτή την επιτυχημένη συνταγή μαζί σας! Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη από τον Παππού Τάσο!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Ψωμί από Καλαμποκάλευρο Χωρίς Γλουτένη και λακτόζη

Ψωμί από καλαμποκάλευρο, κομμένο σε φέτες, με κρούστα και αφράτο εσωτερικό πάνω σε ξύλινη επιφάνεια

Φτιάξτε ένα μοναδικό ψωμί από αγνό καλαμποκάλευρο, χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη! Το μυστικό είναι το psyllium για πλούσια και αφράτη υφή.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 40 minutes
Additional Time 10 minutes
Total Time 1 hour 5 minutes

Ingredients

  • Για το Ψωμί
  • 300 γρ. - Καλαμποκάλευρο (ψιλό)
  • 2 κ.γ. - Μπέικιν πάουντερ
  • 0.5 κ.γ. - Μαγειρική σόδα
  • 2 κ.σ. - Ζάχαρη (ή 1.5–2 κ.σ. μέλι)
  • 1 κ.γ. - Αλάτι
  • 10–12 γρ. - Ψύλλιο (Psyllium Husk) (περίπου 1.5-2 κ.σ.)
  • 2 - Αυγά (ή μισή ώριμη μπανάνα, περίπου 30γρ. λιωμένη, για αντικατάσταση)
  • 300 ml - Γάλα (ή φυτικό γάλα/γάλα χωρίς λακτόζη)
  • 2 κ.σ. - Ελαιόλαδο (ή λιωμένο βούτυρο)
  • 1 κ.γ. - Ξύδι από μηλοκραδο
  • (Προαιρετικά) - Κουρκουμάς (για χρώμα)

Για το Ψήσιμο

  • 22–25 εκ. - Ταψί (στρογγυλή φόρμα)

Instructions

Ξηρά Υλικά:

Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τα ξηρά υλικά: καλαμποκάλευρο, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, αλάτι, ζάχαρη (ή μέλι) και το ψύλλιο. Το ψύλλιο είναι το μυστικό για ένα ελαφρύ και αφράτο ψωμί.

Υγρά Υλικά:

Σε άλλο μπολ, προσθέτουμε τα αυγά (ή τη λιωμένη μπανάνα), το γάλα (ή φυτικό), το ελαιόλαδο (ή βούτυρο) και το ξύδι από μηλόκραδο (βοηθάει στην ενεργοποίηση της σόδας). Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά πολύ καλά.

Σύνθεση Χυλού: Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα ξηρά και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Αν είναι πολύ πηχτός, προσθέτουμε άλλα 30 ml γάλα. Μην ανησυχείτε αν φαίνεται υγρό στην αρχή, το ψύλλιο θα απορροφήσει την υγρασία.

Αναμονή & Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C (375°F). Αφήνουμε το χυλό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Λαδώνουμε καλά μια φόρμα ψησίματος 22-25 εκ.

Ψήσιμο: Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε για 35 έως 40 λεπτά στους 190°C.

Σερβίρισμα:

Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το κόψουμε για να μη θρυμματιστεί. Το αποτέλεσμα είναι ένα αφράτο και ελαφρύ ψωμί που ταιριάζει με βούτυρο, μέλι, φέτα, μαρμελάδα ή σούπες. Δοκιμάστε το με ελαιόλαδο και ρίγανη για μια ελληνική πινελιά!

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή

https://www.youtube.com/watch?v=zDB7Uu2j29g

Tips για το Ψωμί Καλαμποκάλευρο

Ψύλλιο (Psyllium): Το ψύλλιο δρα ως υποκατάστατο της γλουτένης, δεσμεύοντας την υγρασία και δημιουργώντας την αφράτη δομή που δεν μπορεί να δώσει το καλαμποκάλευρο μόνο του.

Ξύδι & Σόδα: Η οξύτητα από το ξύδι μηλόκραδου βοηθάει στην πλήρη ενεργοποίηση της μαγειρικής σόδας, που είναι κρίσιμη για να φουσκώσει ο χυλός αφού δεν έχει γλουτένη.

Κόψιμο: Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε το ψωμί να κρυώσει πλήρως για τουλάχιστον μισή ώρα πριν το κόψετε, ώστε να σταθεροποιηθεί η υφή και να μη θρυμματιστεί.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: