Το αλμυρό κέικ με ζαμπόν και τυρί είναι μια από τις πιο εύκολες και νόστιμες συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε, ειδικά επειδή δεν χρειάζεται καν μίξερ! Είναι τέλειο για ένα γρήγορο σνακ, για ένα κολατσιό στο γραφείο, ή ακόμα και ως ορεκτικό σε ένα κάλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι το ετοιμάζω πολύ συχνά όταν δεν έχω χρόνο, γιατί με ελάχιστη προσπάθεια έχω ένα πεντανόστιμο και χορταστικό αποτέλεσμα.
Υλικά για το Αλμυρό Κέικ
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. παρμεζάνα (τριμμένη)
- 5 αυγά
- 200 γρ. μαγειρεμένο ζαμπόν
- 180 γρ. γραβιέρα ή μετσοβόνε για πιο πικάντικο
- 120 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 120 γρ. γάλα
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάω ελαφρά τα αυγά με ένα σύρμα ή ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, προσθέτω το ελαιόλαδο και λίγο από το κοσκινισμένο αλεύρι. Ακολούθως, ρίχνω το γάλα και σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι. Συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Προσθέτω την τριμμένη παρμεζάνα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω έντονα για να αναμειχθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά.
στη συνέχεια ανακατεύουμε έντονα για να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
Τέλος προσθέστε το μαγειρεμένο ζαμπόν και την γραβιέρα κομμένη σε κομματάκια ή μετσοβόνε,
Τέλος, ρίχνω το μαγειρεμένο ζαμπόν και τη γραβιέρα ή το μετσοβόνε, κομμένα σε μικρά κομματάκια. Ανακατεύω απαλά με μια σπάτουλα για να μοιραστούν ομοιόμορφα στο μείγμα.
Ρίχνω όλη τη ζύμη σε μια φόρμα του κέικ 26 εκατοστών, την οποία έχω λαδώσει και αλευρώσει.

Ψήνω το αλμυρό κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζω από τον φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς πριν το κόψω σε φέτες.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30-35 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 40-45 λεπτά
Χρήσιμα Tips για το Αλμυρό Κέικ
Για μια πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά τυριά όπως φέτα ή κεφαλοτύρι.
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά της αρεσκείας σας, όπως ελιές, πιπεριές, ή λιαστές ντομάτες.
Αφήστε το αλμυρό κέικ με ζαμπόν να κρυώσει καλά πριν το κόψετε, για να μην διαλυθεί.
Καλή Επιτυχία














