Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Θα σας δείξω πως να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα άρτο για την εκκλησία, με μια απλή συνταγή που μου έμαθε μια μοναχή! Αυτή η συνταγή φτιάχνει τρεις άρτους. Αν θέλετε να φτιάξετε έναν, τότε θα χρησιμοποιήσετε ένα ταψί 28 εκατοστών. Αν θέλετε να φτιάξετε 5 άρτους, θα χρησιμοποιήσετε μικρότερα ταψάκια, 22 εκατοστών.
Εγώ θα σας δείξω πως γίνεται φτιάχνοντας έναν άρτο, σε ένα ταψί 28 εκατοστών.
Είναι πανεύκολο, ας ξεκινήσουμε!
Όλα τα υλικά τα μετράμε με την ίδια κούπα, η κούπα σε υγρά παίρνει 220 γραμμάρια
Υλικά
για 3 άρτους σε ταψί 28αρι👇ή
για 5 άρτους σε ταψί 22αρι!!!
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 κγλ αλάτι
5 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού 🍊
1 σφηνάκι ούζο
4 βανιλιες
1 φακελάκι μαχλέπι
1 κσ κανέλα
1/2 κγλ γαρύφαλλο
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις+2 φλιτζάνια
Αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
Εκτέλεση για ένα άρτο:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το χλιαρο νερό και τη μαγιά και μετα τη ζάχαρη.
Ανακατέψτε μέσα το ηλιέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέστε λίγο από το αλεύρι, 2 κγ μαχλέπι, 2 βανίλιες, 1 κσ ούζο την κανέλα, ελαχιστο γαρύφαλλο και το αλάτι.
Συνεχίζουμε και ριχνουμε το υπολοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός.
Βάλτε τον πηχτό χυλό στο ταψί σιλικόνης(28 εκ) και ισιώστε, αν δεν εχετε σιλικονη στρώστε μία λαδοκολα
Αφήνουμε τον άρτο να φουσκώσει στο ταψι για 60 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 αέρα ή 180°C στις αντιστάσεις. Ψήστε για 60-75 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε.
Μόλις βγεί από τον γούρνο τον ψεκάζω με ροδόνερο ή μέλι.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και τον αχνίζουμε