Οι Ατομικές Πιτούλες με Σπιτικό Φύλλο, ή όπως τις λέμε εμείς, “Βιένο”, είναι ένα αγαπημένο κέρασμα που φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζονται από το τραπέζι. Η ιδιαίτερη τεχνική τους στο άνοιγμα του φύλλου τις κάνει να είναι τόσο αφράτες και τραγανές που είναι αδύνατο να αντισταθεί κανείς. Αν και χρειάζεται λίγη υπομονή, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει πλήρως!
Υλικά

για το σπιτικό φύλλο εδώ
για τη γέμιση
τυρί φέτα τριμμένο

Εκτέλεση

Σπιτικό φύλλο. Στη συνταγή της Τυρόπιτας με Παραδοσιακό Φύλλο περιγράφω αναλυτικά τον τρόπο προετοιμασίας και ανοίγματος του φύλλου. Εδώ απλά θέλουμε ζυγό αριθμό από τα μπαλάκια που θα φτιάξουμε γιατί θα τα ενώσουμε ανα δυο για να κάνουμε το φύλλο σε καθεμιά από της πίτες. 
Εδώ έχω 4 μπαλίτσες {πουπτσίνα}. Ανοίγω σε μικρούς δίσκους.

Ενώνω ανα δυο, βουτωρώντας τη μεταξύ τους επιφάνεια. Χωρίζω τους ενωμένους δίσκους μου με λαδόκολλα.

Αφού ανοίξω όλα τα μπαλάκια μου σε δίσκους και ενώσω ανα δυο με το βουτυράκι μου, βάζω στο ψυγείο. Κατόπιν βγάζω μια δόση τη φορά {τους δυο ενωμένους δίσκους μου} και ανοίγω αρχικά με τον πλάστη.
 
 

Μετά παίρνω το φύλλο στα χέρια μου, κάνω τα χέρια μου γροθιά και τραβάω το φύλλο προς τα έξω να ανοίξει με τη βοήθεια των αρθρώσεων {κότσια}. Χρησιμοποιώ και τα δυο χέρια, άσχετα που στις φωτογαφίες φαίνεται μόνο το ένα. Περιμετρικά ανοίγω με τα δάχτυλα με γρήγορες κινήσεις και ανοίγω τραβώντας και γυρίζοντας ταυτόχρονα το φύλλο.

 
 
Καταλήγω να έχω ένα τέτοιο φύλλο. Όσο πιο λεπτό τόσο το καλύτερο. Αν έχει και καμιά τρυπούλα εδώ κι εκεί δεν μας ενοχλεί, φτάνει βέβαια να μην είναι γεμάτο τρύπες ή είναι ολόκληρο μια τρύπα!! Ραντίζουμε με βιτάμ και με το τυράκι μας σε όλη την επιφάνεια.
 

                                                    
Με τις άκρες των δαχτύλων μας σπρώχνουμε απαλά προς τα μέσα από τις δυο πλευρές. Τυλίγουμε σε σχήμα σπείρας όχι σφιχτά, βουτυρώνουμε την επιφάνειά της και έτοιμη η πιτούλα μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220c για 20′ με 25′. Στα παιδιά μου αρέσουν να είναι ξεροψημένες. Εναλλακτικά μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη πίτα αν στο τέλος της πίτας ενώσουν την αρχή της επόμενης και ούτω καθεξής. Προσωπικά όταν φτιάχνω τέτοιες πίτες τρώμε όσες είναι να φάμε και τις υπόλοιπες τις βάζω στην κατάψυξη, άψητες τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη {τις αμπαλάρω όμως αφού έχουν παγώσει}.

Tips για τις Τέλειες Ατομικές Πιτούλες με Σπιτικό Φύλλο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Ατομικές Πιτούλες με Σπιτικό Φύλλο σας τέλειες! Η υπομονή στο άνοιγμα του φύλλου με τα χέρια είναι το κλειδί για την επιτυχία. Όσο πιο λεπτό το ανοίξετε, τόσο πιο τραγανές θα γίνουν οι πιτούλες. Μην τραβάτε πολύ δυνατά για να μην σκιστεί. Αν θέλετε να φτιάξετε μία μεγάλη πίτα αντί για ατομικές, μπορείτε στο τέλος της μιας πιτούλας να ενώσετε την αρχή της επόμενης και ούτω καθεξής, δημιουργώντας ένα μεγάλο σπείρωμα. Προσωπικά, όταν φτιάχνω πολλές, τρώμε όσες είναι να φάμε και τις υπόλοιπες τις βάζω στην κατάψυξη, άψητες, τυλιγμένες σε πλαστική μεμβράνη (τις αμπαλάρω όμως αφού έχουν παγώσει). Έτσι, έχω πάντα έτοιμες πιτούλες για ώρα ανάγκης!

 

               Καλή μας όρεξη

Stella's Κουζινομπερδέματα