Υλικά:
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 ποτήρι ηλιέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
700-800 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή όσο πάρει για να γίνει μια μαλακή ζύμη)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω το χλιαρό νερό, το χλιαρό γάλα, το ηλιέλαιο, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύω λίγο με ένα κουτάλι να λιώσουν η μαγιά και η ζάχαρη.
Προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας στην αρχή με το κουτάλι και μετά με τα χέρια μου. Συνεχίζω να προσθέτω αλεύρι μέχρι να έχω μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο αλεύρι από αυτό που γράφω, ανάλογα με το αλεύρι.
Σκεπάζω το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει σαν αφρός.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, είναι έτοιμη για να τη χρησιμοποιήσω για ό,τι τραβάει η όρεξή μου!
Για ψήσιμο:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.
Πλάθω τη ζύμη στο σχήμα που θέλω (π.χ., για τυροπιτακια ανοίγω μικρούς δίσκους).
Βάζω τα τυροπιτακια σε ένα λαδωμένο ταψί ή σε ταψί με λαδόκολλα.
Ψήνω για περίπου 15-20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Αυτή η ζύμη είναι τέλεια για πολλά πράγματα, όπως πιτακια, πιτσακια, ψωμάκια… Ό,τι σας έρθει στο μυαλό!
Η Συνταγή είναι της κας Ζωη Βαμβουκακη