Καιρός για… σούπα! Ένα πιάτο ζεστή σούπα αποτελεί πάντα βάλσαμο για τις κρύες ημέρες, και η Γίδα Βραστή είναι η επιτομή της παραδοσιακής, θρεπτικής και πεντανόστιμης ελληνικής κουζίνας. Το μυστικό αυτής της συνταγής κρύβεται στο σωστό βράσιμο του κρέατος και στον πλούσιο ζωμό που δημιουργείται από τα λαχανικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρέας που λιώνει στο στόμα, μαζί με βελούδινη σούπα που αποκτά πηκτικότητα από τον πουρέ λαχανικών. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα αποκτήσετε μια σούπα που αγγίζει την καρδιά.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη σούπα:
- 1.5 κιλό Γίδα (κομμένη σε μερίδες, κατάλληλη για βραστό)
- 3 Πατάτες μεγάλες (σε κύβους)
- 4 Καρότα (σε ροδέλες)
- 1 Κολοκυθάκι (σε κύβους)
- 1 Πράσο (σε ροδέλες)
- 1 Γλυκοπατάτα μέτρια (σε κύβους)
- 1 Σελινόριζα (σε κύβους)
- Λίγα κοτσάνια Σέλινο (ολόκληρα)
- Φύλλα Σέλινο (κομμένα σε μικρά κομμάτια)
- 1 Ξερό κρεμμύδι μεγάλο (σε κυβάκια)
Για το καρύκευμα:
- Αλάτι, Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
- Ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
- Χυμός από 2 Λεμόνια
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προετοιμασία Κρέατος: Πλένουμε τα κομμάτια της γίδας. Τα βάζουμε σε κρύο νερό για λίγη ώρα. Αλλάζουμε το νερό μία φορά για να φύγει το αίμα.
Ξεπλένουμε καλά και βάζουμε το κρέας σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει για 20 λεπτά περίπου. Πετάμε το νερό αυτό (το πρώτο βράσιμο) και αφήνουμε στην άκρη το κρέας να στραγγίζει. Αυτό βοηθάει να γίνει καθαρός ο ζωμός μας.
Σοτάρισμα: Καθαρίζουμε τη κατσαρόλα και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Το βάζουμε στη φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι που έχουμε κόψει σε κυβάκια και σοτάρουμε στο ζεστό λάδι να ξανθύνει.
Μετά προσθέτουμε το κρέας και σοτάρουμε για λίγο, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε ζεστό νερό και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Προσθήκη Λαχανικών: Όσο περιμένουμε να βράσει το κρέας, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τα καρότα και το πράσο σε ροδέλες. Το κολοκυθάκι, τη γλυκοπατάτα, τις πατάτες και τη σελινόριζα τις κόβουμε σε κύβους. Το σέλινο κρατάμε ολόκληρα τα κοτσάνια και τα φύλλα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Εφόσον έχει μαλακώσει το κρέας, αλατίζουμε το ζουμί και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των κοτσανιών σέλινου. Βράζουμε για 30 λεπτά περίπου ακόμα μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
Τελική Πήξη και Σερβίρισμα: Δοκιμάζουμε αν έχουν μαλακώσει τα λαχανικά και αν έχει το σωστό αλάτι. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από το σέλινο.
Στο μούλτι ρίχνουμε λίγα λαχανικά (ιδανικά λίγη πατάτα, γλυκοπατάτα και σελινόριζα) και λίγο ζουμί και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν λείος πουρές. Ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού. Το Πολίτικο Μοσχαράκι με Πατάτες (λάθος κλειδί, το σωστό είναι Γίδα Βραστή) αποκτά πηκτικότητα με αυτό τον τρόπο.
Ρίχνουμε τον πουρέ αυτό στο υπόλοιπο μείγμα της σούπας. Με αυτό το τρόπο το μείγμα θα είναι πιο πηχτό. Προσθέτουμε και το πιπέρι. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλο λεμόνι. Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου.
Καλή μας όρεξη!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Πρώτο Βράσιμο): 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Κρέας): 90 λεπτά (1 ώρα και 30 λεπτά)
Χρόνος Μαγειρέματος (Λαχανικά): 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Το κλειδί για την τέλεια Γίδα Βραστή είναι το σιγανό βράσιμο. Μην βιάζεστε. Όσο πιο αργά βράζει, τόσο πιο μαλακό γίνεται το κρέας και τόσο πιο πλούσιος ο ζωμός.
Για να γίνει η σούπα πιο πηχτή και βελούδινη, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ρύζι μαζί με τα λαχανικά αντί για τον πουρέ λαχανικών. Αν προτιμήσετε το ρύζι, δείτε κι άλλες συνταγές με ρύζι.
Επιλέξτε κρέας από γίδα ή κατσίκι και όχι πρόβατο, καθώς έχει πιο καθαρή γεύση και γίνεται πιο μαλακό στο βραστό. Το πρώτο βράσιμο και το πέταγμα του νερού είναι απαραίτητο για να απομακρυνθούν οι ακαθαρσίες και να έχετε κρυστάλλινο ζωμό.
Σχετικές Συνταγές










