Το γαμοπίλαφο είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο, συνδεδεμένο με γάμους και μεγάλες γιορτές. Η πλούσια γεύση του και η απλή παρασκευή του το καθιστούν ένα αγαπημένο φαγητό σε όλη την Ελλάδα.

Υλικά

1 ½ – 2 κιλό ζυγούρι
1 κρεμμύδι
Χυμό και ξύσμα 1 λεμονιού
1 ποτήρι ρύζι καρολίνα
Αλάτι
1 κ.σ. στακοβούτυρο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά το κρέμας μας που το έχουμε σε μερίδες.
Το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να το σκεπάζει και το κρεμμύδι.
Αφήνουμε να βγάλει αφρό και ξαφρίζουμε συνεχώς μέχρι να σταματήσει. Προσέχουμε να το ξαφρίσουμε καλά γιατί ο αφρός πικρίζει άλλα και θα χαλάσει το ωραίο λευκό χρώμα του ρυζιού.

Αφού καθαρίσει ο αφρός, προσθέτουμε χοντρό αλάτι, κλείνουμε το τσικάλι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Θα πάρει περίπου 1 ½ ώρα να μαλακώσει το κρέας σωστά και λίγο παραπάνω αν είναι πολύ φρέσκο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, και βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα. Περνάμε από σίτα το ζουμί να μην υπάρχουν κοκκαλάκια να είναι καθαρό και από εκείνο κρατάμε 4 ποτήρια. Και τα βάζουμε σε κατσαρόλα
Αλατίζουμε το ζουμί και αφήνουμε να βράσει.
Μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι αεράτα ανακατεύοντας να σκορπιστεί παντού ώστε να κρατηθεί αέρας μέσα και χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά.
Δεν σταματάμε να ανακατεύουμε γιατί θέλουμε να το βοηθήσουμε να αποβάλει άμυλο ώστε να δέσει εξωτερικά άλλα να είναι πολύ ελαφρώς σπυρωτό από μέσα.
Περίπου 15 με 20 λεπτά κι ενώ θα έχει ζουμί και δεν το έχει πιει, αλατίζουμε αν χρειαστεί αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα και ανακατεύουμε.

Αν θέλουμε ένα πιο ευχάριστο άρωμα βουτύρου, καίμε λίγο το στακοβούτυρο και περιχύνουμε με αυτό.
Αλατίζουμε και τα κομμάτια του κρέατος και το βάζουμε λεμόνι.
Σερβίρουμε το πιλάφι, είτε σκέτο με ένα πιάτο κρέατος ξεχωριστά ή μαζί και σίγουρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΤIP: Το κρεμμύδι που αναφέρω μπορείτε να το παραλείψετε αν και κάνει νόστιμο κρεμμυδόζουμο με το οποίο κάνουν τα αριστουργήματα οι μοναχοί στο Άγιον Όρος. Ωστόσο κόβει το έντονο άρωμα του εριφίου.

H Συνταγή είναι του κου Ανδρέας Αδελής