Μοσχάρι Χριστουγεννιάτικο στην γάστρα

απο τον Ιωάννη τριφύλλη

Υλικά

– σπαλομύτα
– πατάτες κομμένες σε μεγάλους κύβους
– δαμάσκηνα
– πορτοκάλι σε φέτες
– κρεμμύδια κομμένα στην μέση
– σκόρδα κομμένα
– λάδι
– χυμό από 2 λεμόνια
– μουστάρδα
– 1 κουταλιά μέλι

για τη μαρινάδα
– μέλι
– λάδι
– μπαλσάμικο
– λιωμένο σκόρδο
– αλάτι
– πιπέρι
– ρίγανη
– πάπρικα καπνιστή

Εκτέλεση

Δένουμε την σπαλομύτα με σπάγκο για να πάρει σχήμα. Ετοιμάζουμε την μαρινάδα και αλείφουμε το κρέας.
Το τοποθετούμε στην γάστρα.
Κόβουμε τις πατάτες τις αλατίζουμε και ρίχνουμε και ρίγανη.
Τις τοποθετούμε γύρο από το κρέας και ανάμεσα βάζουμε τα δαμάσκηνα τα κρεμμύδια και το πορτοκάλι.
Χτυπάμε το μέλι την μουστάρδα το λάδι και το λεμόνι και περιχύνουμε τις πατάτες.


Κλείνουμε την γάστρα και την βάζουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για ένα μισάωρο και μετα κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς.
Το αφήνουμε να ψηθεί και προς στο τέλος ανοίγουμε την γάστρα για α πάρει χρώμα.

Καλή Απόλαυση

H συνταγή αναρτήθηκε στο ellinonmageiremata

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μοσχάρι λεμονάτο, μελωμένο στην κατσαρόλα

Μοσχάρι λεμονάτο, μελωμένο στην κατσαρόλα

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κανονικές μερίδες, πλυμένο και στεγνό. ( εγώ είχα μικρά κομματάκια το οποίο προόριζα για τας κεμπάπ και έβαλα αυτό, θέλει πιο μεγάλα κομμάτια)
50 ml ελαιόλαδο ( 1/2 φλυτζ καφέ περίπου)
2 μέτρια κρεμμύδια ολόκληρα
3 – 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μπαχάρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
Μερικά καρφάκια γαρύφαλλο
Ζεστό νερό
1- 2 λεμόνια το χυμό τους
2 κ.σ κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σωτάρουμε το μοσχάρι, γυρίζοντάς το συνέχεια, να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές.
Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα στα κρεμμύδια ( περίπου 5 στο καθένα) και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο. Σωτάρουμε μαζί για λίγο. Αν θέλουμε μπορούμε να τα κόψουμε στο μούλτι και να τα προσθέσουμε πολτοποιημένα και στη συνέχεια γαρύφαλλα, μπαχάρι.

Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα ίσα να σκεπάζει το κρέας, σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά κι αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο νερό. Για να μειώσουμε το χρόνο, μπορούμε να το βράσουμε για 40 λεπτά στη χύτρα ταχύτητας με λίγο παραπάνω νεράκι.
Μόλις βράσει το κρέας, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, και αλάτι όσο θέλουμε.

Στίβουμε ενάμισι λεμόνι, διαλύουμε καλά σ’αυτό το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στο ζουμί βράζοντας για λίγο μέχρι να έχουμε μια χυλωμένη σάλτσα.
Σερβίρουμε με πιλάφι και πατάτες τηγανητές.
Μην κοιτάτε εμένα που το σερβίρισα και με χοιρινές μπριζόλες!

Ένα όμορφο απόγευμα σε όλη την παρέα!

Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Τάχα