Υλικά:
Η φλούδα από 15 νερατζια
2 κιλά ζαχαρη
2 στικ κανελας
Λίγη αμπαροριζα
2 κσ γλυκόζη
Χυμός από 1 λεμόνι
3 κουπες νερό για το σιροπι
150 γρ αμυγδαλα προαιρετικά καθαρισμενα και ελαφρως καβουρδισμενα.
Εκτελεση:
Πλένουμε καλα, στεγνωνουμε και ξυνουμε ελαφρως με τον ψιλό τριφτη την επιφάνεια των νερατζιων. Αφαιρούμε το αφαλους. Χαράζουμε σε 8 μέρη κατά προτίμηση και αφαιρούμε τις φλούδες. Τις τυλίγουμε σε ρολακια και το στερεώνουμε καρφώνοντας οδοντοφλυφιδες.
Τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό να ξεπρικρισουν ένα 24ωρο. Κατά διαστήματα, δυο με τρεις φορές αλλάζουμε το νερό (κρύο νερό από η βρύση). Την άλλη μέρα το βάζουμε με καθαρό νερό μεχρι να το σκεπάζει, να βρασει για 10 λεπτά μετρώντας από την ώρα που αρχίζει να βράζει.
Χυνουμε το πρώτο νερό και προσθέτουμε ζεστό και συνεχίζουμε αλλά 10 λεπτά. Επαναλαμβανουμε τρεις φορες κα στραγγίζουμε αφού έχει μαλάκωσει λίγο. Τοποθετούμε σε πετσέτα στεγνή, το αφήνουμε να στραγγίσει για λίγες ώρες. Αφαιρούμε τις οδοντοφλυφιδες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ριχνουμε 2 κιλά ζαχαρη, 3 κούπες νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις βράζει το σιρόπι, προσθέτουμε τη γλυκοζη, τα νερατζια, την κανέλα. Συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 με 10 λεπτά, και κατεβάζουμε. Αφήνουμε για μερικές ώρες να απορροφήσει το σιρόπι και να βγάλει τα υγρά του.
Το ξαναβάζουμε στη φωτιά και το βράζουμε μέχρι να δέσει και να γυαλίσει. Προσθέτουμε και την αμπαροριζα, τα αμυγδαλα και το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε λίγο ακόμα να βράσει και κατεβάζουμε. Το αφήνουμε κάνα δεκάλεπτο χωρίς να το σκεπάσουμε ή το σκεπάζουμε με πετσέτα ή σιτα και ύστερα τοποθετούμε σε αποστειρωμενα βάζα.
H συνταγή είναι της κας Eva Amit